Uutiset

Aulangolla aika ja oikeus uudistua

– Hämeenlinnassahan on se Aulanko ja linna, kommentoivat muualla asuvat usein kotikaupunkiani. Monet muistavat myös Wetterhoffin kotiteollisuusopettajaopiston.

Mainitusta perinteikkäiden hämeenlinnalaisten instituutioiden kolmikosta kaksi on vuosikymmenien saatossa jo uudistunut ja kehittynyt nykyiseen virkeyteensä.

Hämeen linnan alue herätettiin entistämisen myötä vankila-ajan tylystä horroksesta monipuoliseksi matkailu- ja kulttuurikohteeksi. Hämeen ammattikorkeakoulun yksikkönä toimiva Wetterhoff ei kiellä lähtökohtiaan kutomakouluna, vaikka elääkin täysillä tätä päivää modernina oppilaitoksena.

Nyt näyttää myös Aulangolla koittaneen uudistumisen aika. Hotellin sisätiloissa jatketaan remonttia, kylkeen on tulossa kylpylä, lomakylääkin kaavaillaan. Elvytystoimiin kuuluu myös markkinoinnin lisääminen. Tammikuussa moottoritien varteen ilmestyy ”Aulanko, Suomen keskuspuisto”-jättitaulu.

Taulun sanoma painottaa Aulangon maisemaa ja ympäristöä. Toivotan onnea Aulangon kehittämishankkeille, mutta toivon hartaasti, että sen ainutlaatuista luontoa ja ympäristöä kohdellaan suurella hellävaraisuudella ja kunnioituksella.

Puolen vuoden työpesti hotellissa aivan 1970-luvun alussa syventää näkökulmaani Aulankoon. Vielä tuolloin eversti Hugo Standertskjöldin kartanon sijoille nousseella hotellilla oli tiettyä hohtoa matkailukohteena ja juhlien tyyssijana. Talossa pitkään työskennelleet olivat ylpeitä työpaikastaan. Pikku hiljaa Aulangon imago arjistui ja hohto himmeni. Monet kävijät pettyivät palveluiden tasoon.

Sääli, sillä Suomessa on vain harvoja paikkoja, joilla on Aulangon kaltainen ympäristö vesistöineen, puistoineen ja muistoineen. Erityisen ikävää oli nähdä hotellin pihapiirin ja ympäröivän puiston rapistuminen. Viime vuosina paraatipaikkoja on sentään kohenneltu kävijöiden silmäniloksi.

Aulangon kiehtovasta, lähes sadunhohteisesta historiasta riittää ammennettavaa koko alueen toiminnan virikkeiksi. Tilaa riittää useammallekin yrittäjälle. Katajiston kartanon nuorella isäntäväellä on ollut monta hyvää ideaa.

Uudistus- ja rakennushankkeet ovat herättäneet ymmärrettävää huolta hämeenlinnalaisten keskuudessa. Itselle rakkaiden maisemien muuttuminen ei tunnu mieluisalta. Mitä rauhallisempaa, sen parempi meille alueella ulkoileville.

Muuttumattomuus merkitsee kuitenkin helposti pysähtymistä ja pysähtyminen rapistumista. 250 huoneen hotelli tarvitsee nykyistä enemmän käyttäjiä ja heitä saadaan vain palveluita monipuolistamalla.

Kylpylä kauniissa kulttuurimaisemassa saattaa hyvinkin olla se lisätäky, mikä tuo Aulangolle esimerkiksi viikonloppulomailijoita. Lomakylähankkeissa sietää vielä laittaa jäitä hattuun.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic