Uutiset

Aulangolla suhisee

Aulangolla kahisee, solisee, suhisee, rapsuu, naksuu ja livertää. Lammen rantakaislikon lähellä kevään kuulee selvästi.

Pääsiäisviikonloppuna Luonto-Liitto tarkkailee taas kevään etenemistä. Etelä-Suomessa ensihavainnon voi liiton mukaan näihin aikoihin saada esimerkiksi sammakonkudusta ja pesästään könyävistä siileistä.

Riihimäeltä Aulangon luonnonsuojelualueelle tullut Merja Kivimäki ei ole kyseisiä merkkejä vielä havainnut, mutta muita sitäkin enemmän. Kivimäki kertoo seuraavansa luonnon tapahtumia aktiivisesti käydessään metsälenkeillä perheen Romeo-koiran kanssa.

-Sinivuokkojen ja valkovuokkojen ilmestyminen on tainnut olla viimeisin kevään merkki, Kivimäki muistelee.

Vähemmän runollinen tuntomerkki keväästä on talvivaatteiden peseminen ja pakkaaminen pois kesävaatteiden tieltä, samoin kuin kevätsiivous.

Joutsenia ja linssiluteita

Muutaman mutkan takana Jussi Saarela tähyää tieltä metsään linssin läpi. Saarela kertoo usein nappaavansa kameran mukaan lähtiessään ulos, kunhan vain ilma on hyvä. Muistikortille tallentuu paljon luonto- ja eläinkuvia.

-Sinivuokkojakin sain jo kuvattua, Saarela sanoo.

Hänelle kevään tulosta ovat kertoneet myös ruohon vihertäminen ja joutsenet. Parasta kuvausaikaa on kesä, sillä talvella Saarelasta tuntuu, että maailmasta loppuvat värit. Myös hänen onnistunein luontokuvansa on kesältä.

-Se on otettu voikukasta siihen aikaan, kun haituvat alkavat lähteä, Saarela kuvailee.

Kevät ei tasaa sykettä

Metsätietä pitkin astelee Ari Turunen sauvat käsissä heiluen. Hän ei ehdi jäädä pitkäksi aikaa ihailemaan kevään merkkejä, jotta syke ei laske liian matalalle.

Turunen sauvakävelee noin neljästi viikossa ja lenkin päätteeksi käy uimassa. Siis varmaankin sitten kesemmällä?

-Ei kun ihan nytkin! Tuolla avannossa, Turunen selittää.

Hänelle varma kevään merkki on lenkkipolkujen avautuminen. Metsässä lenkkeillessä huomaa myös selvästi lämpötilan nousun ja lintujen aiempaa äänekkäämmän laulun.

Myös Turuselle kesä on vuodenajoista rakkain, eikä se sääennusteiden mukaan enää ole kovin kaukana. Terminen eli meteorologinen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila pysyy pidemmän aikaa yli 10 asteen. (HäSa)

Menot