Uutiset

Aulangon joutsenet muuttavat talvikotiin

Suomen ehkä kuuluisimman joutsenparin, Aulangon puistometsän kyhmyjoutsenten Ainon, Jannen sekä näiden kolmen poikasen kesä Hämeenlinnassa lähestyy loppuaan.

Metsähallituksen väki otti joutsenet kiinni maanantaina, ja siirsi ne aitaukseen odottamaan siirtoa Ähtäriin talven ajaksi.

Aino ja Janne palaavat Aulangolle jälleen ensi kesänä, mutta poikasten tulevaisuudesta ei vielä ole täyttä varmuutta.

-Pyrkimys on, että poikasetkin viettäisivät talven Ähtärissä, jonka jälkeen ne jäävät joko sinne tai ne päästetään mereen vapauteen, puistomestari Antti Jaurto kertoo.

Jaurton mukaan poikasten selviytyminen omillaan luonnossa ei ole mahdotonta, sillä ne ovat eläneet villeinä tähänkin asti.

-Ne ovat saaneet liikkua vapaasti ja oppineet ravinnon hankintaa, vaikka Aulangolla on tietysti pullansyöttäjiäkin riittänyt.

Aulangolle poikaset eivät enää palaa, vaikka Puistometsän Metsälammelta saattaisi löytyä oma reviiri ainakin osalle niistä.

-Keskitymme nimensä mukaiseen Joutsenlampeen.

Poikasten kuoriutuminen keväällä oli yllätys, sillä Metsähallituksen väki ei uskonut Ainon ja Jannen olleen vielä sukukypsiä. Joutsenlammen saaressa piilotelleen Ainon uskottiin valepesivän, kunnes se ilmestyi kesäkuussa piilostaan neljän poikasen kanssa. (HäSa)