fbpx
Uutiset

Aulangon kehittäminen tai sen jarruttaminen

Aulangon tunnettavuus perustuu pääasiassa Aulangon hotelliin. Arkkitehtonisesti onnistunut ensimmäinen “korpihotelli” oli menestys alusta alkaen. Tätä menestystä on pidetty itsestään selvänä ja ehtymättömänä etuutena.

Monet eivät näytä huomaavan, että hotelli- ja ravintola-alalla menestys vaatii jatkuvaa kehittämistä ja uusiutumista ja että joka puolelle ympärille muodostuu entistä vetovoimaisempia kilpailijoita.

Ilman hotellia Aulanko olisi lähinnä pururata, golf-kenttä ja rapistuva leirintäalue. Uusi kylpylä on upea esimerkki uskosta hämeenlinnalaiseen matkailuyrittämiseen. Hanke toteutettiin monivaiheisista valituksista huolimatta. On syytä onnitella hankkeen toteuttajia ja toivottaa hyvää menestystä.

Aulangonniemi on kaavoitettua aluetta, joka on tarkoitettu matkailua palvelevaan rakentamiseen. Kaavaa tehdessään kaupunki on myös odottanut että alueelle syntyisi tällaista rakennuskantaa. Kansallismaisemasta puhuttaessa tarkoitetaan usein luonnonsuojelualuetta, joka tyypillisimmin näkyy näkötornin luota Lusikkaniemeen päin.

Kaavoitetun Aulangonniemen osalta kansallismaisemasta puhuminen tuntuu vähän liioitellulta. Vasta vuosi sitten tehty risusavotta on himan siistinyt sitä läpitunkematonta ryteikköä, joka on alueella vallinnut.

Toinen maisematekijä on hevostalli ja hevosten ulkoilualue. Tällä osalla vallitsevaa on ruohottomaksi poljettu maa, joka sateella on lähinnä kuravelliä. Hieman etäämpänä ovat vallitsevia ohdakkeiden ja nokkosten muodostamat mättäät. On todella hyvä kaupungin julkisivun kannalta, että tämä ränsistynyt alue saadaan siistittyä ottamalla se kaavan tarkoittamaan käyttöön.

Hämeenlinnalaisten tulee olla ylpeitä Aulangon alueesta ja sen hotellista, joka on eräs kaupunkimme merkittävimmistä matkailuyrityksistä. Alueen kehittämiselle tulee antaa täysi tuki.

On outoa, että hämeenlinnalaisen yrittämisen pahimmat kampittajat löytyvät juuri Hämeenlinnasta. Valittaminen on helppo tie vaikeuttaa asioiden kehittämistä – helpompaa kuin esimerkiksi kunnallisen demokratian kautta vaikuttaminen.

Veikko Mäkelä

Hämeenlinna

Menot