fbpx
Uutiset

Aulangon kylpylän rahoitussotku vertaansa vailla

Aulangon kylpylä valmistui viime vuoden keväällä – hyvään aikaan, mutta selvästi jäljessä aikataulustaan. Kylpyläyhtiön perustamisen ja kylpylän rakentamisen mahdollisti hyvä yhteistyö eri osapuolten kesken.

Hämeenlinnan kaupungin panostus oli ratkaisevaa, kuten koko Aulangon alueen kehittämisessä muutoinkin. Kaupunkihan omistaa 51 prosenttia Aulangon kylpylän osakkeista.

Suomen Matkailun Kehitys Oy:ltä tilattu selvitys kylpylän työllisyysvaikutuksista oli keskeinen tekijä kylpylän toteutuksesta päätettäessä.

Selvityksessä ennakoitu työllisyysvaikutus tuntui aika kovalta ja aiheutti paljonkin keskustelua. Nyt voimme kuitenkin todeta, että ennakoitu laskelma piti täysin paikkansa.

Kylpylän avaamisen jälkeen Aulangolle on syntynyt yli 60 uutta pysyvää työpaikkaa. Kylpylä on myös välillisesti tuonut paljon uutta elinvoimaan ja muita uusia työpaikkoja talousalueellemme.

Päätökset ovat olleet oikeita ja valittu strategia kantaa edelleen. Asiaa kannattaa verrata vaikkapa Perloksen yli tuhannen työntekijän irtisanomiseen. Omistajasta riippumatta Aulanko pysyy Hämeenlinnassa eikä sen “tuotantoa” siirretä täältä pois. Aulangon kehittämistä on edelleenkin jatkettava ja vahvistettava Aulankoa yhtenä Suomen parhaista matkailukohteista.

Olen työssäni ollut paljon tekemisissä monenlaisten talouspäätösten kanssa. En voi täysin uskoa julkisuudessa olleita kommentteja tapahtumien kulusta.

Onko todellakin niin, että TE-keskus on toiminut täysin ministeriön antamien ohjeiden mukaisesti investointitukea myöntäessään, mutta ministeriö “kantelukirjeen” perusteella haki itse oma-aloitteisesti purkua KHO:lta, joka sittemmin purki TE -keskuksen päätöksen? Uskomaton juttu.

Lakimiehenä tiedän EU-säännösten monimutkaisuuden, mutta tiedän myös sen, ettei hallinnollisia säännöksiä yleensä tulkita takautuvasti syyttömien vahingoksi.

Nyt ollaan pattitilanteessa. Osapuolet eivät ole päässeet asiassa eteenpäin. Kylpyläyhtiön lähes ainoksi mahdollisuudeksi jää vahingonkorvauksen hakeminen tuomioistuimessa, mikäli yhtiö aikoo saada korvauksen aiheutuneesta vahingosta.

Mielenkiintoinen oikeusprosessi on luvassa: Aulangon Kylpylä Oy vastaan Suomen valtio.

Kuntalaisena ja veronmaksajana mietin kauhulla lopputulosta, mikäli ministeriön ja TE -keskuksen sähläyksesta aiheutunut vahinko kaadetaan kuntalaisten maksettavaksi.

Pentti Kaivosoja

valtuutettu (kok.), varatuomari

kansanedustajaehdokas

Hämeenlinna

Menot