Uutiset

Aulangontien lehmusten hoitotyö alkaa torstaina

Aulangontietä reunustavien vanhojen lehmusten hoitotyöt käynnistyvät torstaina Karlbergintien ja Aulankokeskuksen välillä. Töihin kuuluu perushoitoleikkausten ja kuivien oksien poiston ohella myös isoja latvuksen kevennys- ja pienennysleikkauksia.
?Hoitotoimien tarkoituksena on pitää puut mahdollisimman pitkäikäisinä, eikä niitä lähdetä radikaalisti poistamaan. Lehmus on erittäin sitkeä puulaji, joka pysyy hengissä ja pystyssä voimakkaastakin lahoutumisesta huolimatta, kertoo puistopuutarhuri Jouko Keskimaa.
Hämeenlinnan kaupunki teetti alueen puista yksilökohtaisen kuntoarvioinnin viime syksynä. Tutkituista yli 200 puusta vain parikymmentä jouduttaneen poistamaan vaarallisina. Vaativia hoitotoimia tarvitsee 45 puuta, joista noin 12:lle joudutaan tekemään myös latvustuentoja.
?Kohde on arvokas ja tehtävät hoitoleikkaukset ovat vaativia. Jokainen puu arvioidaan yksilönä, mutta ensisijaisena kriteerinä on kuitenkin tienkäyttäjien ja alueella liikkuvien ihmisten turvallisuus, Keskimaa muistuttaa.
Työt aloitetaan nostolava-autolla tänä aamuna Karlbergintien suunnasta, josta edetään kohti Aulangon hotellia. Kevyen liikenteen väylä suljetaan liikenteeltä ajoittain ja tarvittaessa myös Aulangontien liikennettä joudutaan rajoittamaan. Ensimmäisessä vaiheessa työt jatkuvat huhtikuun ajan. Toinen vaihe käynnistyy myöhemmin kesällä ja osa töistä ajoittunee syksyyn.
Aulangontien varren lehmuksia pidetään alueelle tultaessa tärkeimpänä maamerkkinä. Pääosa puista on istutettu Aulangon perustajan, Hugo Standertskjöldin (1844-1931) aikana. (HäSa)