fbpx
Uutiset

Aulangosta kannattaa yhä keskustella

Osa-aikahämeenlinnalaisena olen kiinnostuksella seurannut Aulangon kylpylästä käytyä keskustelua.

Tullessani Hämeenlinnaan aivan häikäistyin Aulangon alueen kauneudesta.

Aulangon hotellikin tuntui jotenkin elävän hiljaiseloa ja siltä kannalta toiminnallinen elvyttäminen ja houkuttavuuden lisääminen tuntuu asialliselta.

Kylpylä/monitoimihallin suunnitelma on mielestäni korkeatasoista arkkitehtuuria.

Funkkistyylinen kylpylän sisäänkäyntiosa sopii hyvin hotellirakennuksen ilmeeseen ja lämpökäsitellyllä puulla päällystetty monitoimihalli maastoutuu hyvin luontoon nimenomaan näin pitkittäin kylpylän jatkeena. Se antaa lämpimän tuulensuojan etelärinteeseen jopa auringosta nauttimista varten.

Lasiputkiyhdyskäytävä ei ole mielestäni onnistunut verrattuna esillä olleeseen maanalaiseen seinäakvaarioin varustettuun käytävään, mutta jotenkin hyväksyttävissä – onhan sieltä varmaan hieno näköala molempiin suuntiin!

Huolenaiheita on kuitenkin muutamia:

Paikoitusalue ihanan puiston reunassa ja hotellihuoneidenkin edessä pilaa maiseman hotellihuoneista katsellessa ja aiheuttaa melu – ja pakokaasuhaittaa hotellihuoneille.

Onko tutkittu paikoitushallin sijoittamista lämpimään lumelta suojaan vaikkapa Aulankovuoreen tien toiselle puolen kaivaen? Jos se on kallista, se saattaisi olla sen arvoista.

Miten keilailusta / sählystä tuleva meteli pystytään sulkemaan pois kylpylästä, jonka tulisi olla rauhan ja rentoutumisen paikka?

Onko kylpylään tulossa ulkoallas? Kilpailijakylpylä Naantalin huikeimpia elämyksiä on talvellakin uida sisätiloista ulos.

Lomaosakekyläsuunnitelma sotii Hugo Standertskjöldin ajatuksia ja perintöä vastaan: alueen pitäisi olla avoin kaikelle kansalle.

Aulangonniemi tulee ensimmäisenä vastaan kaupungista tulevalle kävelijälle, pyöräilijälle, hiihtäjälle.

Kaupungin kauniisti valaisema ulkoilutie, sen varren puiston puut, vesi ja illansuun länsiaurinko sekä hiljaisuus ilahduttavat ja hoitavat sielua ja mieltä. Kaunis ulkoilutie toki jatkuu, mutta tekosaarille on jo paljon pitempi matka ja golf-kentän alue ulkoilijalle hivenen vaarallinenkin.

Hämeenlinnalaisten vastarinnan ansiosta on kaavoitustoimiston suunnitelmasta jo vähennetty lomaosakkeiden määrää ja siirretty ne hieman kauemmaksi rannasta. Silti voimme kuvitella, että mökkien liikenne vie luonnonrauhan alueelta.

Siirrettäköön lomaosakekylä toisaalle, esimerkiksi uuden golfkentän yhteyteen.

Jospa voitaisiin neuvotella tällainen kompromissi : monitoimihalli rakennettaisiin nykyisten suunnitelmien mukaan osittain puistoon, mutta hämeenlinnalaiset saisivat “korvaukseksi” paljon puistoa eli Aulangonniemi ilman lomaosakekylää liitettäisiin Kansalliseen kaupunkipuistoon.

Annu Ahlström

tuleva kokoaikahämeenlinnalainen

Menot