Uutiset

Auringon energiasta pian puolet talteen

Nykyiset kuluttajille myytävät aurinkopaneelit pystyvät muuntamaan sähköksi noin viidenneksen auringonsäteiden sisältämästä energiasta. Parhaatkin teollisuuden käyttämät paneelit optimaalisissa olosuhteissa yltävät korkeintaan noin 40 prosentin hyötysuhteeseen. Tampereen teknillisessä yliopistossa yritetään nyt kehittää kennoja, joilla auringon piilevästä voimasta voisi valjastaa puolet.

Professori Mircea Guinan johtama tutkimusryhmä sai juuri 2,5 miljoonan euron viisivuotisen apurahan Euroopan tutkimusneuvostolta. Guina kehuu arvostetun apurahan tulleen tunnustuksena vuosien työstä. Hänen mukaansa Tampereella on Euroopan paras osaaminen aurinkokennojen kehitystyössä.

– Meillä on käytännössä kaikki tarvittava välineistö valmiina. Apuraha meneekin ihmisten palkkoihin. Tarvitsemme sekä huippuosaajia että myös alan opiskelijoiden panosta, hän sanoo.

AURINKOPANEELIEN ongelma on auringonvalon monimuotoisuus. Nykyiset kennot eivät pysty hyödyntämään kuin pienen osan auringon erilaisista säteistä. Guinan ryhmä kehitteleekin kennoja, joissa voi olla useita päällekäisiä rakenteita eri valonpituuksia varten.

Professori myöntää, että tavallisen tallaajan kesämökin katolle moisia laitteita ei ihan äkkiä saada. Mutta suurilla aurinkovoimalaitoksilla kymmenen prosentin tehonlisäys maksaa itsensä helposti takaisin. Lisäksi Guinan ryhmä on tehnyt yhteistyötä Euroopan avaruusjärjestö ESAn kanssa. Satelliiteissa aurinkopaneelien täytyy olla mahdollisimman tehokkaita.

SADAN PROSENTIN tehoa paneelit eivät koskaan saavuta, mutta kehitysvaraa on.

– Teoreettisissa laskelmissa on arvioitu 75–80 prosentin teho mahdolliseksi. Mutta niissä on jouduttu tekemän paljon olettamuksia, Guina pohtii.

– Kymmenen viime vuoden aikana aurinkopaneelien teho on noussut prosenttiyksikön vuosittain. Tosin kaikella tekniikalla on saturaatiopisteensä.

Kotitalouksien paneelien materiaalina käytetään edullista piitä. Guinan mukaan laboratoriossa piikennoista on saatu lypsettyä 25 prosentin tehoja, joten halvimpienkin paneelien voi odottaa vielä kehittyvän.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic