Kolumnit Uutiset

Aurinko pelastaa ihmiskunnan?

Kun aurinkopaneeleita miettivä kansalainen tiedusteli virkamieheltä rakentamiseen vaadittavia lupia, tämä kysyi: Eikö niitä saisi punaisina?

Punaiset paneelit istuisivat kauniisti tiilikatolle, eivätkä pilaisi maisemaa. Kansalaista huvitti suunnattomasti. Mihin aurinkopaneelin periaate perustuukaan?

Mustat paneelit muuttavat auringon säteilyä jo aika monen omakotitalon katolla sähköksi, vaikkei itse tuotetun energian hinta vielä pysty päihittämään ostosähköä.

Oulun Energia kertoo nettisivuillaan, että aurinkosähkön hinnaksi tulee omakotiasujalle noin 10 senttiä kilowattitunnilta, kun aikajänne on 25 vuotta. Hinta on sama kuin sähköyhtiöltä ostetun energian, siirtomaksun ja veron yhteissumma.

Paneeleihin päädytään enemmän ympäristö- kuin säästösyistä. Auringosta saatavalla sähköllä ei enää laitteiston valmistuksen jälkeen ole hiilijalanjälkeä.

Tuulivoimaan verraten aurinkopaneelien hankinta on omakotiasujalle helppo nakki. Pienenkin tuulivoimalan perustaminen vaatii lupaviidakon läpäisyn, kun paneelit voi aika monella paikkakunnalla asentaa pelkällä kunnan rakennusvalvonnalle tehtävällä ilmoituksella.

Aurinkopaneeleiden toimivuutta arvostellaan ja epäillään edelleen rankasti. Suomessa ei riitä aurinkoisia päiviä, yöllä ei paista, talvella on pimeää, lumi rikkoo paneelit ja entäs sitten tasavirran vaihtovirraksi muuttavan invertterin uusiminen, sehän maksaa ja tulee eteen väistämättä.

Totta. Epäillä voi ja kritiikki vauhdittaa tuotekehitystä. Aurinkosähköstä on kuitenkin tullut jo lähes jokaisen hankittavissa oleva energiamuoto, jota kannattaa harkita esimerkiksi maalämmön oheen. Kaikkea sähköä tai lämpöä siitä ei saa ainakaan ennen kuin sähköä pystytään kannattavasti varastoimaan akkuihin.

Akkuteknologian ongelmiin vedotaan, mutta muitakin ratkaisuja voisi olla. Ihmiskunta pystyisi ohittamaan varastoinnin ongelmat. Verkkojen maailmasta puuttuu yhteinen, laaja sähköverkko.

Aurinko paistaa aina maapallolla. Aurinkovoimaloiden verkosto takaisi jatkuvan tuotannon. Jos kaikki käyttäisivät samaa verkkoa, sähkön syöttö ja kulutus ei olisi ongelma. Eikä verkon olisi pakko kattaa edes koko maapalloa tai maanosia.

Ajatus on tietysti utopiaa. Toteutuminen edellyttäisi vakaata rauhanomaista maailmaa, jossa sähkö virtaisi ilman sodan ja terrorismin uhkaa.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic