Uutiset

Aurinkokeräimet vain oman talon tarpeisiin

Aurinkokeräimien käyttäminen taloyhtiöiden energiantuotannossa on meillä vielä lapsen kengissä. Poikkeuksen säännöstä tekee kuitenkin riihimäkeläinen taloyhtiö Allinnan Helmi, joka päinvastoin on lisännyt katolla sijaitsevien keräimien määrää.

Asunto-osakeyhtiö Allinnan Helmi voitti Vuoden 2010 taloyhtiöteko -kilpailun viime vuonna. Sen jälkeen aurinkokeräimien ala on lisääntynyt 12 neliöstä 16 neliöön. Uudet keräimet ovat aikaisempia isompia ja tehokkaampia.

-Kapasiteetti lisääntyi ainakin kolmanneksella, arvioi taloyhtiön hallituksen entinen puheenjohtaja Hannu Rintala.

Tällä hetkellä aurinkovoimaa käytetään käyttöveden esilämmittämiseen vuoden ympäri. Rintala on kuitenkin sitä mieltä, että aurinkoenergiaa voitaisiin käyttää yksityistalouksissa ja taloyhtiöissä tehokkaamminkin.

Lämmön lisäksi auringonsäteistä voidaan tuottaa myös sähköä. Nykyinen lainsäädäntö ei anna siihen kuitenkaan mahdollisuutta niin, että se hyödyttäisi yksityishenkilöä tai taloyhtiötä.

-Suomi taitaa olla Slovenian ohella ainoita maita Euroopassa, joka ei salli ylimääräisen energian syöttämistä valtakunnan verkkoon ja hyvitä siitä yksityistä sähköntuottajaa.


Euroopassa energiaa jaetaan muillekin

Keski-Euroopassa aurinkopaneelien käyttäminen yleishyödylliseen energiantuotantoon on yhteiskunnan tukema, tavallinen käytäntö.

Katoillaan aurinkopaneeleja pitävät yksityishenkilöt saavat kaiken lisäksi korvausta siitä, että osa tuotetusta energiasta syötetään takaisin yleiseen sähköverkkoon.

Esimerkiksi Riihimäen Ekokem on saanut syöttötariffioikeuden, jolloin se voi käyttää jätteenpolton lisätuotteena syntyvää energiaa sähköenergian tuottamiseen. Se saa myös korvausta yleiseen sähköverkkoon palauttamastaan energiasta.

Nykypäivänä puhutaan paljon uusiutuvan energiankäytön lisäämisestä. Syöttötariffin ottaminen käyttöön kuulostaa sekä järkevältä, että yksinkertaiselta.

Rintalan mukaan syy Suomen syöttötariffien laajenemisen hitauteen on muun muassa verkkoyhtiöiden alueellinen monopoliasema.

Syöttötariffeja tai ei, Allinnan Helmessä energiansäästösuunnitelmille visioidaan jatkoa. Rintala toivoo, että talon 25 lasitettua parveketta voitaisiin tulevaisuudessa päällystää erityisillä, tosin vasta kehittelyn alla olevilla, aurinkokalvoilla. Niiden avulla auringonsäteet saataisiin kerättyä ja muutettua sähköenergiaksi. (HäSa)