fbpx
Uutiset

Australia pyysi anteeksi seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneilta

Australian pääministeri Scott Morrison halasi lapsena hyväksikäytön uhriksi joutunutta Canberrassa maanantaina.

Australian pääministeri Scott Morrison esitti maanantaina anteeksipyynnön Australian puolesta lapsena kouluissa ja muissa instituutioissa seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneilta.

Australiassa valmistui viime vuonna viisi vuotta kestänyt laaja selvitys lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hyväksikäyttö tapahtui usein uskonnollisissa ja valtion instituutioissa.

– Tänään me kansana kohtaamme epäonnistumisemme kuunnella, uskoa ja jakaa oikeutta, Morrison sanoi parlamentissa Australian pääkaupungissa Canberrassa uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Pyydämme anteeksi. Lapsilta, jotka laiminlöimme. Vanhemmilta, joiden luottamus petettiin ja jotka ovat ponnistelleet tilanteen korjaamiseksi.

Kyseessä on poikkeuksellinen kansallinen anteeksipyyntö Australiassa.

Edellisen ja ainoan kerran vastaavantyyppinen anteeksipyyntö esitettiin Australian alkuperäiskansan edustajille. Vuonna 2008 silloinen pääministeri Kevin Rudd pyysi anteeksi aboriginaaleilta, jotka valtio oli pakottanut lapsena pois perheidensä ja yhteisöjensä luota ja sijoittanut muun muassa sisäoppilaitoksiin.

Uhrit vaativat myös toimenpiteitä

Pääministeri Scott Morrison toisti maanantaina anteeksipyynnön tilaisuudessa, johon osallistui lähes 800 uhria. Televisiokuvissa näkyivät monien kyyneleet.

– Oli hyvin, hyvin voimakasta olla siinä tilassa, kertoi yksi uhreista Graeme Australian yleisradiolle Reutersin mukaan.

– Katsoin ympärilleni ja ajattelin, että ei ole olemassa koko maassa huonetta, jossa olisi vahvempia ihmisiä kuin siinä tilassa.

Osa uhreista sanoo, että hallitus ei ole tehnyt tarpeeksi.

– Jos he ajattelevat, että anteeksipyyntö riittää, ei se riitä, Tony Wardley sanoi Australian yleisradiolle.

Wardley joutui hyväksikäytön uhriksi 1980-luvulla.

– On vielä paljon tehtävää.

Australia perusti tänä vuonna korvausjärjestelmän, josta seksuaalisen hyväksikäytön uhri voi saada enintään 92 600 euroa.

Hallitus ei ole kuitenkaan vielä päättänyt, ryhtyykö se kaikkiin toimenpiteisiin, joita kansallisessa selvityksessä suositeltiin. Selvitys suositti esimerkiksi sitä, että katolisia pappeja vaadittaisiin kertomaan eteenpäin lasten hyväksikäytöstä, jos he kuulevat siitä ripissä.

Elokuussa Australian katolisten piispojen kokous sanoi, että se ei suostuisi ehdotukseen.

Menot