fbpx
Uutiset

Australian koronakeskittymässä jo toinen peräkkäinen päivä ilman uusia tartuntoja

Viiden miljoonan asukkaan Melbournessa on ollut käytössä tiukkoja koronarajoituksia, joita aletaan poistaa osittain ensi yönä.
Australian oli onnistunut saada koronavirustilanne pitkälti aisoihin, kunnes virus luikerteli paikallisyhteisöön Melbournen hotelleista, joihin oli asetettu karanteeniin ulkomailta tulleita matkustajia.
Australian oli onnistunut saada koronavirustilanne pitkälti aisoihin, kunnes virus luikerteli paikallisyhteisöön Melbournen hotelleista, joihin oli asetettu karanteeniin ulkomailta tulleita matkustajia. Kuva: EPA

Australian toisen korona-aallon tartuntakeskittymässä Melbournessa raportoitiin tiistaina jo toisesta peräkkäisestä päivästä ilman uusia tartuntoja.

Viiden miljoonan asukkaan kaupunki odottaa keskiyötä, jolloin tiukat koronarajoitukset poistuvat osittain. Rajoituksiin ovat kuuluneet muun muassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto ja muiden kuin välttämättömiksi katsottujen yritysten sulkeminen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten maaliskuun, kun kaupungissa ei ole todettu yhtäkään uutta tartuntaa edellisten 48 tunnin sisällä. Elokuussa päivittäisiä tartuntoja oli pahimmillaan yli 700.

Melbourne sijaitsee Victorian osavaltiossa, jossa kerrotaan tällä hetkellä olevan vain 87 aktiivista koronavirustapausta.

Osavaltion pääministeri Daniel Andrews suitsutti lehdistötilaisuudessa viime viikkojen korkeita testausmääriä ja arvioi niiden lisäävän luottamusta siihen, että luvut antavat tarkan kuvan siitä, miten virusta on liikkeellä.

Andrewsin mukaan keskiyöstä alkaen melbournelaiset saavat jälleen vierailla toistensa kodeissa, mutta näillekin vierailuille ollaan asettamassa ehtoja. Vierailuja rajoitetaan niin, että kaksi aikuista voi vierailla lapsineen 25 kilometrin etäisyydellä omasta kodistaan.

Myös muun muassa baarit ja ravintolat valmistautuvat avaamaan oviaan rajoitusten helpottaessa. Edellä mainittujen lisäksi ovensa saavat avata myös kauneushoitolat ja vähittäiskaupat. Ainakin kuntosalit joutuvat kuitenkin odottamaan vihreää valoa vielä toista viikkoa.

Eristettynä muusta maasta

Australian oli onnistunut saada koronavirustilanne pitkälti aisoihin, kunnes virus luikerteli paikallisyhteisöön Melbournen hotelleista, joihin oli asetettu karanteeniin ulkomailta tulleita matkustajia.

Samaan aikaan, kun muualla maassa rajoituksia poistettiin ja ihmiset palailivat eräänlaiseen versioon normaalista, maan toiseksi suurin kaupunki Melbourne suljettiin lähestulkoon täysin.

Matkustusrajoitukset Melbournen ja osavaltion muiden alueiden välillä poistuvat marraskuun 8. päivänä. Myös aiemmin mainittu 25 kilometrin rajoitus matkustusetäisyydelle on määrä poistaa samaisena päivänä.

Toistaiseksi osavaltio kuitenkin pysyy eristettynä muusta maasta. Yhteensä 25 miljoonan asukkaan Australiassa on varmistettu noin 27  500 koronavirustartuntaa ja kirjattu 905 koronakuolemaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Australiassa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu 1  076 koronatartuntaa ja kirjattu 35 koronakuolemaa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa väkilukuun suhteutettuna on miljoonaa asukasta kohden varmistettu vähän päälle 27  000 tartuntaa ja vajaat 700 koronaan liittyvää kuolemaa. Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten tartuntoja ja koronakuolemia koko maailmassa.

Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat 2  700 ja 64.

Menot