Uutiset

Australiassa kuukausien ajan levinneet maastopalot hellittävät, kun maata moukaroivat vaihteeksi rankkasateet ja trooppinen hirmumyrsky

Vesimassojen pelätään huuhtovan paloalueiden tuhkaa vesistöihin, mikä voi lisätä jo havaittuja kalojen joukkokuolemia.
Poliisit saattoivat autoilijoita viime viikonloppuna Uudessa Etelä-Walesissa, jossa Monaron valtatietä pääsi käyttämään ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun se suljettiin pensaspalojen takia. Kuva: SEAN DAVEY / epa
Poliisit saattoivat autoilijoita viime viikonloppuna Uudessa Etelä-Walesissa, jossa Monaron valtatietä pääsi käyttämään ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun se suljettiin pensaspalojen takia. Kuva: SEAN DAVEY / epa

Australiassa rankkasateet tuovat helpotusta maan kaakkoisosassa viime syksystä asti riehuneisiin pensaspaloihin. Sydneyssä on satanut yli 60 millimetriä viimeksi kuluneiden 24 tunnin aikana. Maanantaihin mennessä ennusteissa on jopa 360 millimetriä lisää.

Uuden Etelä-Walesin maaseutujen palokunnissa on uutistoimisto Reutersin mukaan ”ilo ylimmillään”, sillä aktiivisten palojen määrä osavaltiossa aleni 20:llä yhdessä päivässä.

Ensi kertaa kuukausiin palovaroituksia ei ollut, ja aktiivisten palojen määrä oli pudonnut 42:een eli puoleen huippulukemista. Vielä torstaina paloja sammutti 1 200 palomiestä.

”Olimme tänään valtavan iloisia sateista, joita on tulossa monin paikoin osavaltiota, etenkin Uuden-Etelä Walesin pohjoisosaan”, tviittasi osavaltion pelastuslaitos.

Sateista huolimatta palokauden arvioidaan kestävän vielä useita viikkoja.

Luonnonmullistukset eivät muutenkaan ole ohi.

Australiaa lähestyy toisesta suunnasta Damien-sykloni, jonka odotetaan saavuttavan maan luoteisosan viikonloppuun mennessä. Australian ilmatieteen laitos luokittelee sen kategorian neljä eli toiseksi voimakkaimmaksi trooppiseksi hirmumyrskyksi, kertoi maan yleisradioyhtiö ABC.

Kalat tukehtuvat tuhkaan

Rankkasateiden ennustetaan kestävän päiviä, ja Australian ilmatieteenlaitos antoi Uuteen Etelä-Walesiin yli kaksikymmentä tulvavaroitusta. Uuden Etelä-Walesin ja Queenslandin sademääräennuste oli 20–50 millimetriä, paikoitellen 100 millimetriä.

Vielä ei ole tietoa, osuvatko torstaina alkaneet kovimmat sateet maastopaloalueille. Sateet toisivat mukanaan uusia ongelmia.

Australian ilmatieteen laitoksen meteorologi Grace Legge muistutti, että vaikka sateita on odotettu, rankkasateet levittäisivät paloalueiden tuhkaa ja lietettä vesistöihin. Se kiihdyttäisi entisestään kalojen joukkokuolemia, jotka kalastajat huomasivat tammikuussa.

Uuden Etelä-Walesin viranomaiset ylläpitävät verkkosivustoa, jonne uusista havainnoista ilmoitetaan. Kaloja on havaintojen mukaan kuollut useita kymmeniä tuhansia. Kalojen arvioidaan kuolleen stressiin ja hapenpuutteeseen, sillä vesistöön joutunut orgaaninen tuhka kuluttaa vedestä happea.

Australian maastopalot ovat syyskuun jälkeen tuhonneet yli 11,7 miljoonaa hehtaaria maastoa. Paloissa on kuollut 33 ihmistä ja arviolta miljardi eläintä. Yli 2 500 kotia on tuhoutunut.

Ensimmäinen kauden sykloneista

Australian ilmatieteen laitos korotti uhka-arviotaan maan rannikkoa luoteisen suunnasta lähestyvästä Damien-syklonista. Sen ennustetaan voimistuvan toiseksi voimakkaimpaan kategoriaan neljä saavuttaessaan Länsi-Australian osavaltion lauantaina.

Sykloni syntyi lämpimilla merialueilla torstaina ja on ensimmäinen Australiassa kuluvana kesänä. Ilmatieteen laitos arvioi maan joutuvan alkavan myrskykauden aikana useiden ankarien hirmumyrskyjen kohteeksi, kertoi ABC.

Damienin tuulennopeus voi olla 279 kilometriä tunnissa. Sen ennustetaan saavuttavan rannikkoalueen samaan aikaan kun vuorovesi on poikkeuksellisen korkealla, minkä vuoksi useille alueille annettiin tulvavaroituksia.

Pilbaran alue Länsi-Australiassa yrittää yhä korjata viime maaliskuussa tuhoa aiheuttaneen Veronica-syklonin jälkiä. Se oli viitoskategorian hirmumyrsky, joka ei kuitenkaan osunut mantereeseen vaan aiheutti tuhoa mereltä.

Menot