Uutiset

Autoilijat arvostavat teiden keskikaiteita

Tienkäyttäjiltä saatu palaute tukee Tiehallinnon suunnitelmia rakentaa teille lisää keskikaiteita. Kaiteita on tulossa pääteiden ohituskaistaosuuksille. Keskikaide parantaa turvallisuutta, koska se estää vakavat kohtaamisonnettomuudet.

Ensimmäiset keskikaiteelliset ohituskaistaosuudet tehtiin vuonna 2002 kantatielle 54 Lopelle ja vuonna 2003 valtatielle 9 Oriveden ja Jämsän sekä Korpilahden ja Muuramen välille. Näillä tieosuuksilla liikkuvia haastateltiin vuosina 2003 ja 2004. Mielipiteitä kyseltiin noin 400 tienkäyttäjältä.

Keskikaiteelliset tieosuudet saivat kyselyssä kokonaisuutena hyvän arvosanan. Kouluarvosana-asteikolla numero oli kahdeksan. Aiemmissa tutkimuksissa perinteinen kaksikaistainen tie on jäänyt alle seitsemän.

Leveäkaistainen tie on päässyt lähes kahdeksaan ja moottoritie liki yhdeksään.
Moottoripyöräilijät suhtautuivat autoilijoita kriittisemmin keskikaiteisiin. Toisaalta hekin pitivät keskikaiteella varustettuja osuuksia turvallisina.

Keskikaiteellista tieosuutta edeltävä liikennemerkki oli joillekin kyselyssä mukana olleille tuntematon. Jotkut autoilijat luulivat, että ennakkomerkki tarkoittaa ohituskaistaa. Merkissä on kaksi nuolta, joiden välissä on kaidetta kuvaava kuvio.

STT

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic