Uutiset

Autoja rassatessa ei asuntoasiat huoleta

Hämeenlinnan Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Matti Riekkola ei muista työasioita, kun hän korjaa vanhaa Miniä kilpailukuntoon harrastetallillaan Myllymäessä.

– Talli on myös naisista vapaa vyöhyke, Riekkola nauraa.

Hän on harrastanut autourheilua ja vanhoja autoja vuodesta 1967 lähtien. Erityisen lähellä sydäntä ovat pienet englantilaiset autot.

– Vanhoissa autoissa on aina haastetta. Korjaaminen ja kilpaileminen on erilaista kuin päivätyö. Täällä tallissa näkee kädenjälkensä. Se on terapiaa.

Riekkola on tehnyt isännöintihommia 25 vuotta. Hän nauraa, että työsarkaa riittää, sillä ihmisten on aina pakko asua, syödä ja liikkua. Työ on silti muuttunut.

– Ennen isännöinti liittyi kiinteistöihin. Nykyään on enemmän asukkaisiin liittyviä selvitettäviä asioita.

Riekkola perääkin yhteisöllisyyttä ja yhteisvastuuta.

Hämeenlinnan Asunnoilla on paljon tapauksia, joissa talonmies tai naapuri on huomannut, että asukkaalla ei ole kaikki hyvin. Kun paikalle mennään, asukas on yleensä jo sairaalakunnossa. Monessa tapauksessa sukulaiset tai lähipiiri eivät ole käyneet pitkään aikaan moikkaamassa.

Riekkola kuitenkin muistuttaa, että vuokra-asunnoissa asuu paljon oikein hyviä asukkaita, jotka pitävät asuntoasioistaan hyvää huolta.

– Vuokra-asuminen on Suomessa leimattu väärin. Vuokralla asujia pidetään kakkoskansalaisina. Se ei pidä paikkaansa. Kysehän on ainoastaan siitä, että rahoitusjärjestely asumiseen on hoidettu eri tavalla. Suomesta puuttuukin vuokra-asumisen kulttuuri.

Riekkola kannattaa ajatusta, jossa vuokra- ja omistusasumista olisi rinta rinnan. Nykyään ongelmia aiheuttaa se, että samalla alueella on liian paljon samanlaisia asuntoja.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan Asunnoilla on haasteena miettiä, miten perheasuntoja voisi jalostaa. Kysyntää on paljon yksiöille ja kaksioille, mutta kerrostalojen perheasunnot jäävät vuokralaisitta. Sen sijaan perheet haluaisivat muuttaa vuokralle omakotitaloihin.

– Pohdinnassa onkin, pitäisikö meidän rakentaa omakotitaloja, mutta siihen liittyy riski. Omakotitalot saattavat helposti tulla liian kalliiksi.

Riekkola kertoo, että vaatimustaso asumisessa on lisääntynyt. Se kuitenkin hämmentää, että asukkaat näkevät usein tärkeänä vain oman asuntonsa. Yhdessä ei haluta parantaa asumisympäristöä tai tehdä talkoita taloyhtiön kulujen aisoissa pitämiseksi.

– Takavuosina korot karkasivat käsistä. Nyt kallistuu energia. Pitäisi hieman pysähtyä miettimään omaa kulutusta. Useat ihmiset ajattelevat, että kun maksan vuokraa, voin myös kuluttaa mielin määrin vettä ja energiaa.

Riekkolaa myös kismittää, että ihmiset eivät yritä pärjätä.

– Joka viikko täällä toimistossa kuulee, että asunnon vuokralla ei ole mitään merkitystä, koska yhteiskunta maksaa sen.

Päivän lehti

5.4.2020