Uutiset

Autojen purkuosilla kysyntää etenkin laskukausina

Taloudelliset laskukaudet ovat käytettyjä osia myyville autopurkamoille hyviä aikoja. Suomen autopurkamoliiton puheenjohtaja, tamperelaisen Fusti oy:n yrittäjä Juha Vähäoja kertoo, että matalasuhdanteen aikana autoilijat miettivät, mistä voi säästää.

Kaupaksi käyvät kaikenlaiset osat, mutta Vähäojan mukaan mekaanisesti kuluvia kysytään eniten.

-Hyvä purkuosa maksaa noin puolet uuden osan hinnasta, mutta tavaran vanhetessa hintakin putoaa, Vähäoja sanoo.

Vallan edulliselta kuulostaa erään kokonaisen moottorin hinta, joka oli purkamolla 3 500 euroa, kun merkkiliike tahtoi uudesta vastaavasta moottorista 33 000 euroa.


Netti auttaa osan etsinnässä

Purkuosia käyttävät ovat oppineet käyttämään nettiä hyödykseen. Useimmat purkamot kertovat omilla nettisivuillaan tai yhteisillä purkuosatori ja varaosahaku.fi -sivuilla, mitä tavaraa on tarjolla.

Juha Vähäoja sanoo kuitenkin, ettei netti kerro kaikkea. Purkamoissa on myös autoja, jotka vasta odottavat purkua ja niissä voi olla juuri se osa, jota asiakas tarvitsee. Puhelintakin siis kannattaa käyttää.

Parolan rengas ja auto oy:n yrittäjä Ari Kesäläinen vahvistaa, että kaikenlaisia osia kysytään. Hänen yli 30 vuotta toiminut yrityksensä purkaa kaikkia ja kaikenikäisiä henkilö- ja pakettiautoja.

Purettaviksi tulevista autoista poistetaan ensin kaikki nesteet. Sen jälkeen ne varastoidaan odottamaan asiakkaiden tarpeita. Enää osia ei pureta hyllyyn odottamaan. Nettivaraosassa on luettelo siitä, mitä autoja kulloinkin on purussa.


Vanhimmat osat sulatukseen keväällä

Kesäläisellä on yksi pitkä parakillinen kaikenlaisia autonosia 1960-luvulta lähtien. Vanhojen osien tarvitsijoilla on nyt viimeiset ajat saada haluamansa, sillä ensi keväänä varasto puretaan ja osat lähtevät Stena-metalliin sulatettaviksi, kuten Kesäläisen muukin ylijäämämetalli ja purettujen autojen hylyt.

Kesäläisen mukaan osien hinnat ovat 30-50 prosenttia uusien vastaavien hinnoista, mutta joidenkin osien hinta voi olla paljon edullisempi. Esimerkkinä hän mainitsee listat, joista merkkiliikkeet saattavat pyytää satasia ja purkamo kympin tai kaksi.

Hän kertoo, että sekä pikkukorjaamot että autojaan itse korjaavat ovat purkamon asiakkaita.

Renkolainen Santtu Pitkänen etsi perjantaina sumuvaloja harraste-Sierraansa. Kesäläisellä ei sellaisia ollut, mutta Pitkäsen mukaan lähti viitosella keskikonsolin kello ja säilytyslokero samaan autoon.

-Harrasteautoja on niin monta, että aina tarvitsen jotakin, Pitkänen sanoo. Autojensa lukumääräksi hän muistelee kymmenkunta, autot ovat monen merkkisiä ja -ikäisiä. Valikoimaa on vuoden 1951 kuplasta Audi RS6:een. (HäSa)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic