fbpx
Uutiset

Autokauppa pääsee taas tekemään omistajanvaihdoksia – Trafi palautti osan sähköisistä palveluistaan käyttöön

Trafin sähköisen palvelun kautta oli luettavissa henkilötietoja sosiaaliturvatunnuksia myöten. Kuva: Rebekka Härkönen

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on avannut osan sähköisistä palveluistaan sen jälkeen, kun ne kohun jälkeen suljettiin. Trafin palvelusta oli luettavissa muun muassa ajokortin omistajien henkilötietoja sosiaaliturvatunnuksia myöten.

Verkkosivuillaan Trafi ilmoittaa, että sähköisen asioinnin palveluista on avattu kaikki vahvan tunnistautumisen takana olevat palvelut sekä omistajanvaihdoksessa käytettävä varmenne.

Se tarkoittaa muun muassa ajokorttiasioita ja ajoneuvon liikenteen käyttöönottoa ja rekisteröintiä. Myös omistajanvaihdokseen liittyviä asioita voi taas hoitaa sähköisesti.

Kohu syntyi, kun Kuljettajatiedot-verkkopalvelun epäiltiin vaarantavan yksityisyyden suojaa. Palvelussa pystyi hakemaan nimi-, kotipaikka- tai henkilötunnushaulla kenen tahansa ajokorttitiedot ilmaiseksi.

Viime sunnuntaina Trafi päätyi sulkemaan palvelun. Sittemmin myös Trafin pääjohtaja Mia Nykopp irtisanoutui.

Osa palveluista palautettiin, todettu turvallisiksi

Viestintävirasto on arvioinut liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä kohun jälkeen, ovatko muut kuin kuljettajatietopalvelut palautettavissa käyttöön turvallisesti.

Trafi on tehnyt Viestintäviraston pyytämät toimenpiteet. Sen vuoksi palvelut on palautettu käyttöön tänään lauantaina.

Autokauppaa haitannut omistajan vaihdoksessa käytettävän varmenteen tarkistamispalvelu on palautettu myös tänään käyttöön.

Palvelut ovat avoinna joka päivä kello 8-18. Trafi varoittaa mahdollisista ruuhkista, mikä saattaa näkyä sähköisten palvelujen käytön hitautena.

 

Menot