Uutiset

Autoleikit poliisin hampaissa

Hämeen Sanomat uutisoi 4.2.2007 poliisin puuttuneen kovalla kädellä nuorison autoleikkeihin Hämeensaaren parkkipaikalla. Mielestäni tässä ollaan väärällä asialla.

Ahdistelemalla autoleikkejä harrastavia nuoria tehdään karhunpalvelus liikenneturvallisuudelle, sillä parkkipaikoilla autoillaan leikkiviä nuoria ei talvikeli yleensä yllätä liikenteessä.

Tuntuma auton käyttäytymiseen, keliin ja siihen mitä tien ja renkaan välissä tapahtuu saadaan vain menettämällä auton hallinta, ja tyhjät parkkipaikat ovat ainoita paikkoja, joissa tällainen omatoimiharjoittelu on suhteellisen turvallisesti mahdollista, kun jääratoja ei valitettavasti nykyään enää ole.

Aivan liian usein kuulee auton lähteneen liukkaassa mutkassa käsistä, eikä kuljettaja ymmärrä mikä meni vikaan, hänhän ajoi aivan rajoitusten mukaan. Vikaan meni se, ettei ollut käsitystä, mitä keli vaikuttaa auton hallintaan. Autolla leikkiminen niin, että auto ei aina ole hallinnassa, olisi hyväksi meille kaikille – joka talvi.

Mutta missäs sitten autoa pyörittelisit?

Onkin vaikea ymmärtää tämän kovalla kädellä puuttumisen motiivia, sillä iltaisin kyseisellä parkkipaikalla ei juuri muita liiku, ja vaikka autojen pyörähtely näyttääkin hurjalta, se on kuitenkin suhteellisen turvallista.

Poliisi tietysti vetoaa siihen, että kyseessä on yleiseksi tieksi laskettava alue. Näin toki onkin, mutta poliisi voi aina käyttää harkintaa ja katsoa läpi sormien ja toisaalta vaikuttaa omilla kannanotoillaan säädösten laatijoihin.

Toni Töyrylä

Hämeenlinna

Mainos