Uutiset

Automaatti, tuo ihmisen paras ystävä

Kuinka ne tohtivat tehdä sen taas?

Otto-pisteistä vastaava Automatia Pankkiautomaatit toteuttaa Plan Suomi säätiön kanssa rahankeräyskampanjan.

Automaatilta rahaa nostava voi itse valita, haluaako noston yhteydessä lahjoittaa euron Itä-Afrikan hätää kärsiville lapsille. Pakko ei ole lahjoittaa, ja nappiakin pitää painaa ennen kuin euro siirtyy.

Kampanjaa yritettiin aikaisemminkin. Rahankeruu jouduttiin kuitenkin keskeyttämään viime keväänä liki alkumetreille, kun kampanjasta nousi hirveä haloo.

Ihmiset eivät ymmärtäneet lukemaansa, lahjoittivat vahingossa euron hyväntekeväisyyteen ja kokivat tulleensa huijatuiksi. Tuska oli niin suuri, että euroja palautettiin.

Toivottavasti keräystä ei nyt tarvitse keskeyttää. Automaattikeräys kuulostaa nimittäin vaivattomalta ja noh, nykyaikaiselta tavalta lahjoittaa.

Ja anteeksi vain VR, mutta Otto-pisteistä on suorastaan kiusallisen helppo siirtyä VR:n lipunmyyntiautomaatteihin.

Nyt, kun automaatit vihdoin toimivat, ne eivät toimi kuitenkaan – siis ilman oikeaa tekniikkaa. Minäkin hakkasin sormenpää valkoisena näyttöä saadakseni siihen eloa. Toimisikohan se, jos painaisi vähän sivusta, mietti viereisellä automaatilla tuskaillut.

Ei, ei. Kyse on kuulemma kevyestä hipaisusta, opasti junalla usein kulkeva työkaveri. Hän oli harjoitellut oikeanlaista kosketusta asemavirkailijoiden kanssa. Tosin koska hän on onnellinen kuukausilipun omistaja, ei hän ole joutunut testaamaan tekniikkaansa uudelleen.

VR:n pisteet eivät paljon nousseet, kun iltamyöhällä kuuntelin opiskelijaporukan ja konduktöörin sananvaihtoa lähiliikenteen junassa.

-Opiskelijalippu Pasilasta Lahteen, kiitos, yritti ensimmäinen opiskelija.

-Lähiliikenteessä ei myydä opiskelijalippuja enää kello 23 jälkeen, sanoi puolestaan konduktööri ja ilmoitti lipun hinnan täysimääräisenä.

Opiskelija tyrmistyi, samoin seuraava ja sitä seuraava opiskelija. Kaukoliikenteen junassa istuva saa kuulemma opiskelijalipun vuorokauden ympäri. Lähiliikenteessäkin saisi kulkea keskiyöllä opiskelijastatuksella, jos lippunsa olisi ostanut aiemmin.

Miksi lähijunassa lippua ostava opiskelija lakkaa olemasta opiskelija kello 23 jälkeen? Päteekö sama lähiliikennelogiikka myös eläkeläisiin ja varusmiehiin?

Opiskelijat tiedustelivat konduktööriltä, mitä järkeä moisessa on. Hieman kireän oloinen, mutta kuitenkin ystävällinen konduktööri ei oikein osannut vastata kysymykseen. Näin nyt vain on päätetty.

Konduktööri meni ja opiskelijat jäivät naureskelemaan. Eivät virkailijalle vaan systeemin mielipuolisuudelle.

-Oletkin vasenkätinen. No se tekisikin sitten 25 prosenttia lisää lipun hintaan, joku murjaisi.

Ainakin opiskelijoiden kannattaa siis opetella juuri oikea hipaisutekniikka. Hipaisemalla säästää selvää rahaa, jos aseman lipunmyynti on kiinni ja kotiin pitää päästä yömyöhällä.