Uutiset

Autonrenkaat alkavat vanheta vasta käytössä

On myytti, että autonrenkaat olisivat niin sanottu tuoreustavara, ja että ostettaessa renkaan olisi oltava vasta valmistettu. Ainakin rengasalan teknistä asiantuntemusta Pohjoismaissa edustavan Scandinavian Tire & Rim Organizationin (STRO) mukaan oikein varastoitujen renkaiden ominaisuudet eivät muutu.

Vielä viisi vuotta vanha rengas on uutta vastaava, sillä STRO:n mukaan todellinen vanheneminen alkaa vasta, kun rengas otetaan käyttöön. Renkaille on kuitenkin vaikea määrittää mitään tiettyä maksimikäyttöikää.

– Toisinaan autoihin on laitettu maahantuojalta tulleita neljäkin vuotta vanhoja renkaita, mutta tietysti siitä asiakkaalle mainitaan, sanoo turenkilaisen Kanta-Renkaan toimitusjohtaja Tapio Koskela.

Hämeenlinnan Euromasterissa renkaiden vaihtuvuus on niin nopeaa, ettei vuosia vanhaa varastoa ehdi edes syntyä.

– Yli viisi vuotta vanhojen renkaiden kuluminen on nopeampaa, sillä kaasuominaisuudet ja kumin kovuus muuttuvat. Myös runko on uutta vastaavaa hauraampi, toteaa liikkeen paikallispäällikkö Erkki Heinonen.

Rengas-Vekan liikkeenharjoittaja Pentti Vekka sen sijaan uskoo STRO:n tutkimustuloksiin järkähtämättä.

– Renkaita voi muun muassa Michelinin mukaan käyttää vielä 10 vuotta valmistusajankohdan jälkeen. Jos valmistaja näin väittää, siihen on pakko uskoa. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020