Uutiset

Autossa koiran paras paikka on häkissä

Noin puolet koirista matkustaa autoissa aina irrallaan, huolimatta siitä, että takapenkillä lekotteleva 15-kiloinen koira muuttuu äkkipysähdyksessä 400-kiloiseksi massaksi.

-Onnettomuustilanteessa irrallaan oleva koira voi lentää kovalla nopeudella etupenkkiläisten päälle, Suomen Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola muistuttaa.

Liitos suositusten mukaan koira pitää olla autossa aina kytkettynä tai omassa häkissä auton takatilassa.

Hämeenlinnalaisen Pirjo Kinnusen Austy-koira hyppää tottuneesti muutaman kerran viikossa farmariauton takaosaan. Kinnunen on teettänyt sinne Austylle oman häkin.

-Kehikko on taakkaliinalla kiinni auton kehikossa, Kinnunen esittelee.

Tilavan häkin teettäminen oli Kinnuselle itsestään selvää, sillä Austy voi viettää autossa pitkiäkin aikoja, esimerkiksi jälkitreenien aikana.

-Totutin Austyn autolla matkustamiseen jo pentuna.


Häkkiin pitää totutella jo pentuna

Pennun voi totuttaa matkustamiseen laittamalla häkkiin tuttuja esineitä tai herkkupalaksi puruluun. Kinnusen mukaan koirat ovat kuitenkin yksilöitä; mikä sopii hänen koiralleen, ei välttämättä sovi toiselle.

Kinnusen edellisellä koiralla oli käytössä turvavaljaat, mutta niiden käyttö oli liian vaivalloista. Koira sotki itsensä valjaisiin ja auton takapenkki oli täynnä koirankarvoja.

-Koirankarvat eivät meinaa lähteä edes imurilla pois.

Kinnunen on kerran joutunut kolariin, kun koira oli kyydissä. Takana tullut auto pökkäsi perään, mutta koira ei törmäyksestä säikähtänyt.

Kinnusen mielestä häkki on ehdoton niin koiran kuin muidenkin autossa olijoiden turvallisuuden kannalta.

-Katselin kerran kauhuissani, kuinka vanhempi mies ajoi autollaan pieni koira käsivarrellaan.


Koirasta tulee hevonen

Vahinkovakuutusyhtiö Ifin teettämän kyselyn mukaan 41 prosentilla suomalaistalouksista on kissa tai koira ja lemmikit matkustavat säännöllisesti.

Kyselyn mukaan useampi kuin joka toinen koira matkustaa autossa tai julkisessa liikennevälineessä vähintään kerran viikossa. Kissoista kahdeksan kymmenestä matkustaa joko kuljetuslaatikossa tai -valjaissa, mutta neljä kymmenestä koirasta matkustaa autossa aina irrallaan.

-Jos auto törmää esteeseen 50 kilometrin tuntinopeudella, 15-kiloinen koira muuttuu törmäyksessä keskikokoisen hevosen painoiseksi, vakuutusyhtiöstä kerrotaan.

Kyselyn mukaan useammalla kuin joka toisella kissan tai koiran omistajalla lemmikki on ainakin joskus vienyt huomion liikenteestä.

Laki ei kuitenkaan määrää, miten lemmikkejä pitäisi kuljettaa autossa. Komisario Kari Pitkäsen mukaan varsinkin ison koiran häkissä pitäminen pitäisi olla itsestään selvää. (HäSa)

Menot