fbpx
Uutiset

Autot vetivät nuoret rasvamonttuun

Autot, autot ja autot. Hauhon moottorikerhossa on 19 nuorta, ja jokainen on autojen kimpussa. Autot ja mahdollisuus päästä ajamaan niillä on vetänyt nuoret autokorjaamon rasvamonttuun.

– Ajaminen ja autojen rakentaminen. Halu oppia mahdollisimman paljon autoista ja ajamisesta, Hannu Salminen tiivistää innostuksen ytimen.

Kaveruksia Niko-Markus Kalliota ja Veli-Matti Kokkalaa autot kiinnostavat niin paljon, että he haluavat oppia niistä ja niiden toiminnasta mahdollisimman paljon. Kerhossa he kunnostavat katsastuskuntoon vanhaa Opelia.

– Sen pohjaa hitsaillaan ja maalataan se uudestaan. Tämä on ollut ajossa suljetulla alueella kotitilalla.

Tietäjät aina lähellä

Neljä kerholaista on uppoutunut syvälle vanhan henkilöauton moottoritilan uumeniin. Janne-Kalle Kaitala irrottaa juuri laturia ruuveista, jotka ovat hankalan ahtaassa paikassa.

– Me puretaan tämä auto osiin, pojat selittävät.

Apu on kerhossa aina lähellä, sillä kerhon vetäjät Perttu Sarkkola, Kari Vihmalaakso, Kai Charpentier, Jarmo Köykkä, Rami Nieminen ja Timo Salminen ovat jokainen omalla sarallaan autojen ja moottorien asiantuntijoita.

– Näillä miehillä on paljon tietoa, todistaa Lauri Tapola, yksi kerholaisista.

Hänelle on oma peltoauto ollut kova syy tulla mukaan kerhoon, jossa on rautaisen asiantuntevat ohjaajat.

Vihmalaakso ajaa kilpaa rallia jokamiesluokassa. Sarkkolalla on verstas, jossa hän pelaa kilpa-autojen kanssa. Köykkä on enduroharrastaja ja Charpentier kaivinkoneyrittäjä.

Miehet keksivät porukalla alkaa vetää nuorille moottorikerhoa. Rallin maailmanmestari Timo Salonen on moottorikerhon kummi, joka itsekin aloitti touhuamisen autojen parissa samanikäisenä kuin hauholaiset nuoret.

– Kaikki illat ja yötkin olin 14- ja 15-vuotiaana autojen kimpussa, nyrkit savessa niitä raplaamassa. Sitä, mikä kiinnostaa, jaksaa tehdä.

Kummi ottaa mukaan ajelulle

Moottorikerhon oli tarkoitus tehdä ajoharjoitteluun jäärata Pyhäjärvelle, mutta huonona jäätalvena se ei onnistu. Kesällä on kuitenkin luvassa retki Päijät-Hämeen urheiluautoilijoiden harjoitteluradalle Hollolaan.

Maailmanmestari Salonen lähtee mukaan kerholaisten Hollolan-retkelle ja lupaa ottaa poikia kyytiin.

– Tällaisen työn kiitos on se, että pääsee ajamaan ja kyytiin; rakentaa auton, saa sen kuntoon ja pääsee itse ajamaan.

Moottorikerho toimii yhteistyössä yritysten kanssa. Toimitilat se vuokrasi Raija Jalosen korjaamohallista Vihniöstä.

Kerho on osa 4H-piirin Yhdessä tehdään yrityksiä eli YTY-hanketta, jossa nuoria tutustutetaan työelämään ja yrittäjämäiseen toimintatapaan. Samalla nuoret perehtyvät ympäristön huomioimiseen.

Kaikki kierrätyskelpoiset purkuauton osat toimitetaan kerhosta eteenpäin ja öljyt kierrätyskeskus Veivin kautta ongelmajätteisiin. Metalliosat lähtevät Stenalle Poriin ja renkaat Ässärenkaille Lammille.

Menot