Uutiset

Autoveron tuleva muutos lisäsi ensirekisteröintejä

Huhtikuun alussa voimaan tuleva autoveron muutos lisäsi henkilöautojen ensirekisteröintejä tuntuvasti helmikuussa. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan rekisteröintien määrä kasvoi 14 prosentilla vuoden takaisesta.

Kasvu oli odotettu. Uusia autoja on mennyt kaupaksi tavanomaista enemmän, koska autoveron muutos nostaa keskihintaisten ja -päästöisten henkilöauton autoveroa vajaat tuhat euroa. Vähäpäästöisimpien autojen vero sen sijaan laskee, mutta niiden osuus tarjonnasta on vain viisi prosenttia. Raja on 110 gramman hiilidioksidipäästöt kilometriä kohti.

Auto on rekisteröitävä ennen huhtikuuta, jotta sen saa vanhalla verolla.

Hämeenlinnassa autoveron korotus ei ole innostanut autokaupoille. Kun muualla maassa uusien henkilöautojen rekisteröinnit ovat kasvaneet veronkorotuksen alla, Hämeenlinnassa rekisteröitiin tammi-helmikuussa 8 prosenttia vähemmän uusia henkilöautoja kuin vuosi sitten.

Koko Kanta-Hämeessä autokaupan kasvu on jäänyt muuta maat pienemmäksi. Vuoden alussa henkilöautojen rekisteröinnit kasvoivat maakunnassa 5,6 prosenttia.

Muita ajoneuvoja Kanta-Hämeessä ja Hämeenlinnassa rekisteröitiin muun maan kasvuvauhdissa. Pakettiautojen rekisteröinnit kasvoivat maakunnassa 21,5 prosenttia.

Toyota palasi ykköseksi

Helmikuussa rekisteröitiin 10 616 uutta henkilöautoa, mikä on 14,1 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Toyota valtasi takaisin myydyimmän automerkin aseman 30 prosentin myynnin kasvulla. Volkswagen ja Skoda olivat seuraavaksi myydyimmät merkit.

Vuoden alusta lukien henkilöautoja on rekisteröity 24 884 kappaletta, joka on 7,8 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Vaikka tämä myynnin kasvu on Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan nykyiseen taloustilanteeseen nähden kohtalaisella tasolla, se ei riitä nuorentamaan Suomen iäkästä henkilöautokantaa.

Rekisterissä olevien henkilöautojen keski-ikä Suomessa on 12,3 vuotta ja keskimääräinen romutusikä 20,4 vuotta. Liikenneturvallisuuden ja ympäristön kannalta autokannan uudistuminen olisi tärkeää, sillä uudet autot ovat huomattavasti turvallisempia ja vähäpäästöisempiä kuin vanhat autot. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020