fbpx
Uutiset

Auttajan puhelin pirisee merkiksi hälytyslähdöstä

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vuoden 2011 valtakunnalliseksi pelastajaksi valitulla Martti Kutilaisella seisoo pakettiauto aina valmiina hälytyslähtöön.

Perheessä vapaaehtoisesta auttamisesta on tullut elämäntapa, ja se koskee niin puolisoa Seijaa kuin jo pesästä lentäneitä lapsia.

Tunnustukset ja kiitokset mies on valmis jakamaan koko paikallistoiminnan kesken ja vakuuttaa, että Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepan) riveissä löytyy paikkoja kaikille halukkaille,

-Eivät nämä hommat ole yhden miehen sooloilua, yhdessä näitä tehdään koko osaavien auttajien verkosto, hän tuumii.

Valtakunnallisen tunnustuksen lisäksi mies on valittu myös Maakunnalliseksi pelastajaksi Hämeen Maakuntatoimikunnan alueella. Alue käsittää Hämeenlinnan ohella Janakkalan ja Hattulan.

-Rajat eivät kuitenkaan ole este avun ollessa tarpeen, Martti Kutilainen teroittaa.

Huomionosoitusten perusteluita Kutilaisen kohdalla ovat hänen aktiivinen osallistumisensa niin kadonneiden etsintätehtävissä kuin Vapepan kursseilla kouluttajana ja paikallistoimikunnan operaatiopäällikkönä. Mies on ollut mukana lähes kaikissa alueen etsintä- ja ensihuoltohälytyksissä joko johtajana tai toimijana.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on miehelle tuttua jo kolmenkymmenen vuoden takaa. Toimintaan hän innostui mukaan heti ensiapukurssin jälkimainingeissa.


Marjastajia etsitään

Henkilöetsinnät ovat yleisimmät tehtävät, joihin vapaaehtoisia auttajia pyydetään viranomaisten avuksi.

-Vaikka olet sitoutunut ryhmään, sinulla on oikeus valita osallistutko kulloiseenkin tehtävään, Kutilainen selventää. Tunnelataukset vaihtelevat tehtävän mukaan, onko kyseessä kadonneen lapsen vai todennäköisesti menehtyneen etsintä.

Tänä vuonna mies kertoo olleensa mukana viidessätoista hälytyslähdössä. Uransa kinkkisimmäksi avustustehtäväksi hän nimeää navettapalon naapurissa.

-Muutaman henkilön voimin tulelta suojaan saatiin koko karja, noin neljäkymmentä eläintä.

Vapaaehtoisille auttajille on tarjolla mahdollisuus keskusteluapuun järjestön toimesta heti tapahtumien jälkeen, mutta myös myöhemmin.

-Meillä asia puolison kanssa hoituu useimmiten saunan lauteilla. Seijan kanssa pystymme tukemaan toinen toistamme, auttamisesta on perheessä tullut enemmän kuin harrastus, se on elämätapa.


Auttajien verkosto

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on osaavien auttajien verkosto, joka vuosittain osallistuu satoihin hälytystehtäviin ympäri maata.

Vapepa on viidenkymmenen järjestön yhteenliittymä, toiminnassa on mukana noin 20 000 vapaaehtoista. Hämeessä toiminnassa on mukana noin 150 Vapepan hälytysryhmää, yli 1 600 vapaaehtoista henkilöä. Martti Kutilaisen mukaan ikähaitari jäsenistössä on laaja, kahdeksastatoista seitsemänkymppisiin.

-Yläikärajaa ei ole, jokainen osallistuu toimintaan kuntonsa mukaan.

-Mitä enemmän toiminnassa on mukana kouluttautuneita, sitä helpompaa on käytännön toiminta. Koulutus koko maassa tapahtuu samalla kaavalla.

Martti Kutilainen kuuluu myös hälytysrinkiin. Joka viides viikko hän päivystää hälytyspuhelimen päässä 24 tuntia vuorokaudessa.

Tässä kohtaa hän jakaa kiitosta myös työnantajalleen AinaComille.

-Hälytyksen tullessa minulla on mahdollisuus kiirehtiä auttamaan vaikka kesken työpäivän.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaa koordinoi Suomen Punainen Risti.

Yleisin tilanne, jota varten Vapepa vapaaehtoista väkeä kouluttaa on kadonneen ihmisen etsintä, tulipalotilanteet ja ympäristöonnettomuudet. Koulutetut vapaaehtoiset voivat antaa myös ensiapua ja järjestää ensihoitoa onnettomuuksien uhreille, esimerkiksi majoitusta, henkistä tukea ja vaateapua. (HäSa)

Menot