Uutiset

Auttamisen halu tarttui lapsuudenkodista

Kaisa Oksanen kehitteli venäläistytöille kapiopaketin.

– Tämä työ on niin antoisaa, sydämestäni tätä teen, huokaisee hattulalainen Kaisa Oksanen monta kertaa haastattelun aikana.

Hän on vuosia tehnyt vapaaehtoistyötä Venäjän hädänalaisten hyväksi. Apua on viety rajan yli milloin lastenkoteihin, milloin narkomaanien kuntoutuskotiin, milloin Viipurin romaneille. Hän arvioi tehneensä yhteensä 130-140 reissua pääasiassa Viipurin alueelle ja Pietariin.

– Aluksi 1990-luvun alkuvuosina meitä oli iso porukka Hämeenlinnan seudulta. Sen jälkeen veimme apua kolmen läheisen ystäväni kanssa, mutta monta vuotta tein matkoja kaksin tutun kuskin kanssa, 71-vuotias Oksanen kertoo.

Nykyisin Oksanen on mukana ryhmässä, joka kutsuu itseään autoseurakunnaksi. Mukana on eri kristillisiä suuntauksia edustavia ihmisiä, jotka vievät kuukausittain apua Venäjälle.

Ihmettelyyn auttamisinnosta Oksanen kertoo, että se on lapsuudenkodin peruja. Hän on kotoisin Kyyjärveltä 9-lapsisesta perheestä.

– Meillä äiti piti ihmisistä huolta, esimerkiksi jouluna meillä oli aina vähävaraisia kylässä. Me kaikki lapset opimme samaan.

Oksanen teki matkoja jo työelämässä ollessaan, mutta jäätyään eläkkeelle Hämeenlinnan kaupungin palveluksesta hän on voinut omistautua avustustyölle.

Vastaanotto aina lämmin

Vaikka Kaisa Oksasen tahti on viime vuosina hieman hidastunut, hän on tänä vuonnakin käynyt Venäjän puolella seitsemän kertaa, viimeksi itsenäisyyspäivän jälkeen.

Tällä kertaa viemisinä oli hänen itse kehittelemiään ”kapiopaketteja”, joita jaetaan Pietarin eteläpuolella sijaitsevan Hatsinan lastenkodin tytöille siinä vaiheessa, kun he 15-vuotiaina lähtevät lastenkodista.

– Heillä ei yleensä ole juuri mitään omaa, joten ajattelin koota tällaisia paketteja.

Kapiopaketti sisältää muun muassa petivaatteita, pyyhkeitä, vaatteita ja toilettilaukun tarvikkeineen. Samalla reissulla toiseen lastenkotiin vietiin 35 joulupakettia.

Oksanen on kiitollinen siitä, että on aina saanut koottua lahjoituksina kaiken, mitä avustuskohteissa kulloinkin on tarvittu.

– Nytkin joulupaketteja lahjoittivat sellaisetkin ihmiset, joita en edes tunne, mutta jotka olivat kuulleet asiasta muilta. Haluan kiittää kaikkia lahjoittajia.

Venäjän puolella taas vastaanotto on aina ollut lämmin.

– Hyvin harvoin olemme majoittuneet hotelleihin, yösija on aina löytynyt jostakin perheestä tai esimerkiksi raamattuopistolta. Eikä yhdelläkään matkalla ole tapahtunut mitään ikävää.

Matkoillaan Oksanen on nähnyt Venäjän yhteiskunnan muuttuvan.

– Kun sosialistinen järjestelmä kukistui, esimerkiksi monen eläkeläisen elintaso romahti täysin. Nyt asiat ovat pikku hiljaa taas kohentuneet.

Esimerkkinä tästä Oksanen mainitsee Viipurin alueen romanilapset, jotka aiemmin kiertelivät isoina joukkoina varastelemassa turisteilta.

– Romanienkin elintaso on kohonnut ja suuri osa näistä lapsista on saatu kouluun.

Avun tarve ei silti ole poistunut ja Oksanen suunnitteleekin jo seuraavia matkoja.

– Niin kauan aion jatkaa, kun suinkin jaksan, hän hymyilee. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic