Uutiset

Avaruus jäi sittenkin valloittamatta

Samaan aikaan, kun Yhdysvalloissa valmistauduttiin viimeiseen sukkulalentoon, Venäjä ilmoitti, että Sotshin vuoden 2014 olympiatuli lähetetään avaruuteen.

Siinä onkin tiivistettynä kaikki, mitä ”avaruuden valloituksesta” enää on jäljellä.

Avaruussukkulat eivät 30-vuotisen historiansa aikana lunastaneet odotuksia, joita niihin kohdistettiin. Ne eivät tehneet avaruudessa lentämisestä arkipäivää eivätkä vieneet ihmistä avaruusasemaa pitemmälle. Kahden sukkulan miehistö menehtyi turmissa.

Nyt avaruusjärjestö Nasalla ei ole selkeitä suunnitelmia tulevaisuuden varalle, vaikka järjestön viralliset kommentit vakuuttavatkin, ettei miehitettyjä avaruuslentoja ole lopetettu. Kylmän sodan kaltaisia suorituspaineita Yhdysvalloilla ei kuitenkaan enää ole, ja se riittänee pitämään avaruusbudjetit varsin pieninä pitkälle tulevaisuuteen. Puheet miehitetyistä Mars-lennoista pysynevät puheina.

Avaruusaika on päättynyt, julisti brittilehti The Economist pääkirjoituksessaan. Vaikka jokunen miehittämätön alus vielä lähtisikin avaruutta tutkimaan, käytännössä lennot rajoittuvat Maata kiertävälle radalle. Siellä on huollettavana kansainvälinen avaruusasema, The Economistin mukaan tieteen historian kallein turha rahareikä.

Avaruuden valloituksen sankariaika kesti Sputnikista miehitettyyn kuulentoon. Kun suurvaltojen kilpajuoksu Kuuhun päättyi Yhdysvaltain voittoon, siirryttiin pikkuhiljaa juoksusta kävelyvauhtiin, ja nyt tyssää sekin.

Juuri nyt näyttää siltä, että lähiavaruudesta tulee rikkaiden huvipuisto, kunhan yksityisten yritysten avaruushahkkeet alkavat toteutua. Ihmiset joilla jo on kaikkea, voivat tuntuvalla hinnalla hankkia itselleen kokemuksen nähdä Maa avaruudesta ilmeisesti jo lähivuosina. Tavallisen kansan kesälomamatkaksi nämä lennot tuskin koskaan muuttuvat.

Lähinnä sirkustempuksi taas voi luokitella olympiatulen lennättämisen ilmakehän yläpuolelle.

Joskus 1960-luvulla avaruus oli vielä se viimeinen valloitettava rajaseutu, monelle tiedemiehelle uuden tiedon ääretön aarreaitta, tieteiskirjailijoille kukaties myös Maan ja sen ulkopuolisten asukkaiden kohtaamispaikka.

Nyt avaruudella on jäljellä enää lähinnä viihdearvo.

Kiina on viime vuosina kovasti pyrkinyt uudeksi avaruusvallaksi, ja tavoitteeksi on asetettu jopa miehitetty kuulento. Tarkkaa aikataulua ensimmäisen taikonautin laskeutumiselle Kuun kamaralle ei kuitenkaan ole esitetty, mikä onkin viisasta hankkeen kustannukset ja toisaalta Kiinan sisäinen tilanne huomioon ottaen. Maan johto joutuu punnitsemaan, onko tärkeämpää laskea yksi kiinalainen Kuun pinnalle vai pitää miljardi kiinalaista tyytyväisenä Maassa.

Siinä onkin perimmäinen, yksinkertainen syy avaruusajan päättymiseen. Avaruuden valloittaminen on suunnattoman kallista, ja helppoa on aina löytää niille rahasummille kiireellisiä käyttötarpeita ilmakehän sisäpuolelta.