Avoin kirje Ari-Pekka Selinille

 

Hämeenlinnassa, 20.4.2012
 
Hyvä Ari-Pekka Selin,
Onnittelen Sinua siitä, että laitoit taannoin nimesi HPK:n tarjoamaan valmentajasopimukseen. Ilo on useammanpuolinen. Sinä voit olla onnellinen, sillä SM-liigan päävalmentajan pestejä on vähän ja niistä käydään koutsien kesken kovaa taistelua. Saat siis jatkossakin tehdä työtä, jota rakastat ja jonka osaat. Kerho saa olla tyytyväinen, että sai juuri sinut luotsikseen, sillä olet ammattimies. Myös minä johtavana analyytikkona ja palasena hämeenlinnalaista jääkiekkoilua olen hyvilläni, että juuri sinut, ”Atu” valittiin tehtävään.
 
Vielä joitakin kausia sitten siirto SaiPasta HPK:hon olisi ollut reima ylennys heikommasta organisaatiosta vahvempaan organisaatioon. Tällä hetkellä se ei enää ole sitä, melkeinpä päinvastoin. Ainoat asiat, jotka erottavat yhtälön Kerhon eduksi SaiPaa vastaan ovat seurojen juniorityön laatu ja paikkakunnan maantieteellinen sijainti liigakartalla. Rehellisesti sanoen muuta parempaa HPK:ssa ei tällä hetkellä ole verrattuna SaiPaan. Tämä on karu fakta, mutta ainoa tapa sinulle menestyä täällä Hämeessä valmentajana on tämän alastoman ja ankaran lähtökohdan ymmärtäminen ja hyväksyminen.
 
Kun me täällä Hämeenlinnassa pyörittelimme ennen valintaasi erilaisia nimiä ja mahdollisia kandidaatteja Kerhon päävalmentajaksi, olin alunperinkin sinun kannallasi. Ehkä painavin perusteluni oli se, että olet tottunut ja osaat valmentaa altavastaajajoukkuetta. Et ole haihattelija etkä perusta toimintaasi tuulentupien päälle. Luonnehdin sinua päävalmentajatyypiltäsi realistiksi.
 
Sinulla on ylivertaiset näytöt siitä, miten pitää valmentaa joukkuetta, jonka taivas ja mestaruus on kymmenes sija SM-liigan runkosarjassa. Suosittelin tällä suositulla palstallani taannoin Kerhon jatkotoiminnan strategiaksi eräänlaista inhorealismia. Siinä myönnetään tosiasiat. Ilmaistaan, että jo vuosien ajan toiminta on ollut vähän niin ja näin, alaspäin on menty. Ja sitten lähdetään kestävin askelin, pikkuhiljaa, pohjalta takaisin kohti huippua. Tämän strategian takuumies olet sinä, Ari-Pekka Selin. Sinun tehtäväsi on olla keulakuva tälle uuden ajan hoopeekoolaiselle rehellisyyteen nojaavalle ajattelutavalle.
 
Tähdennän sitä, että kun tuossa aiemmin sanon, että me täällä Hämeenlinnassa pyörittelimme ennen valintaasi… ja niin edelleen, niin itse en tietenkään ollut millään tavalla valintaprosessissasi mukana. Minä katson toimintaasi etäisyyden päästä jääkiekkoanalyytikkona. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että näissä kolumneissani yhtenä viikkona saat kiitosta, toisena saat löylyä ja haipakkaa ja kolmantena puheeni ei mahdollisesti kohdistu lainkaan sinun toimintaasi.
 
Jos näen peluuttamassasi jääkiekossa epäkohtia, puutun niihin välittömästi. Työnkuvastani  johtuen teen sen tällä keinon julkisuuden kautta – en voi sparrata sinua kahden kesken. Kehotan sinua käymään syvällisiä ammattikeskusteluja Timo Lehkosen kanssa. Olet kaukaa viisas, jos imet Lehkoselta kaiken sen, miten hän näkee kerholaisen pelitavan rakenteet ja nyanssit sekä koko seura-identiteetin. Ja itse asiassa olet ollut paraatipaikalla tässä viimeiset viikot, kun olet saanut toimia Jukka Jalosen apuna Leijonissa Pasi Nurmista tuuraamassa. Se, miten Leijonat pelaa, on yhtä kuin hoopeekoolainen pelikirja.
 
Olet kesällä tarkan harkinnan paikan edessä. Joudut miettimään, peluutatko tulevalla kaudella HPK:ssa pelkästään omaa pelikirjaasi eli sitä samaa, jota peluutit SaiPassa, vai lähdetkö laajentamaan repertoaariasi kerholaisuuden ja Leijonien Meidän Pelin suuntaan. Oma pelikirjasi ja HPK:n pelikirja – jonka koutsaamisessa eivät Harri Rindell, Jukka Rautakorpi ja Matti Alatalo muuten onnistuneet – eivät kovin paljoa poikkea toisistaan, mutta poikkeavat kuitenkin. Alan miehenä tietänet eroavaisuudet. Ja pidä mielessäsi, että Hämeenlinnassa on totuttu lintumäkeläiseen taitokiekkoiluun.
 
Sikäli olisi seuran kokonaisstrategian kannalta hyvä ratkaisu, että viilaisit hieman omaa pelikirjaasi hoopeekoolaiseen suuntaan, koska juniorimyllymme tuottaa pelaajia juuri sen tarpeisiin.
 
Valmennuspäällikkö Lehkonen on saanut taitavasti muokattua yhtenäisen peli- ja harjoittelutavan läpi juniorilinjan. Sinulle on, ”Atu”, varmaankin kerrottu, että Kerho elää tilannetta, jossa on pakko ja oikeastaan etuoikeuskin luottaa omaan juniorituotantoon. Usko minua, lätkäveljeäsi, kun vakuutan, että nyt meillä on laatujunioripelaajia, joista voit ammentaa.
 
Olet, Ari-Pekka Selin, paljon vartijana, mutta me hämeenlinnalaiset jääkiekkoihmiset uskomme ja luotamme sinuun. Lyö koko vanttera lätkäjätkän kroppasi likoon!
 
Lopuksi toivottelen Sinulle työteliäisyyttä, onnea ja menestystä tehtävässäsi HPK:n päävalmentajana.
 

Menot