Kolumnit Uutiset

Avoin talous vaikuttaa päätöksiimme

Vaaleihin valmistautuvat ehdokkaat puhuvat mieluusti oikeudenmukaisuudesta ja ihmisten tasa-arvoisesta kohtelusta.

Rehellisyyden nimissä olisi myös kerrottava se, että avoin markkinatalous asettaa meille reunaehtoja, jotka potkivat päähän niin ihmisten tasavertaista kohtelua kuin oikeudenmukaisuuttakin.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa verotus. Miksi pääomatulojen verotuksen pitää olla työn verotusta kevyempää?

Keskituloisen suomalaisen veroprosentti on suurin piirtein sama kuin niiden, jotka saavat monen miljoonan euron pääomatulot vuodessa.

Kyse on siitä, että avoimessa taloudessa pääomat liikkuvat vapaasti kansallisvaltioiden rajojen yli. Jos pääomien verotus on meillä selkeästi kovempaa kuin rajojemme ulkopuolella, pääomat lähtevät maasta.

Suomen on oltava pääomille houkutteleva sijoituskohde.

Ihan samasta syytä Suomi alensi yhteisöverokantaa 24,5 prosentista 20 prosenttiin samaan aikaan, kun työn ja kuluttamisen verotusta kiristettiin.

Tänne halutaan työllistäviä investointeja, ja kun näin on, eri tulomuotojen tasavertainen kohtelu täytyy unohtaa. Eri asia on, riittääkö edes nykyinen yhteisöveron taso, vai pitääkö alentaa lisää.

Avoin, globaali talous vaikuttaa moniin poliittisiin ratkaisuihimme. Ulkopuolinen paine vaatii myös byrokratian purkamista, sääntelyn vähentämistä ja työmarkkinoiden uudistamista niin, että työn tekemisen ehdot joustavat nykyistä enemmän markkinoiden mukaan.

Kilpailun pelisäännöt työstä ja investoinneista eivät ole aina reiluja. Esimerkiksi Aasiassa tehdään töitä olosuhteissa, jotka länsimaissa veisivät työnantajan heti oikeuteen.

Samalla tavalla kävisi, jos pilaisimme ympäristöä, kuten monissa kehittyvissä talouksissa tapahtuu.

Myös tukipolitiikka vääristää kilpailua. Suomalaiset ovat nähneet sen räikeimmillään telakkateollisuudessa. Lukuisat valitukset Maailman kauppajärjestöön ovat johtaneet vain käsien levittelyyn.

Puolustuspolitiikassakaan emme tee ratkaisuja vain omista lähtökohdistamme.

Natoon emme liity, koska Venäjä suhtautuu sotilaalliseen liittoumaan vihamielisesti.

Miksi tätä ei voi sanoa suoraan? Poliittisessa jargonissa hoetaan, että mahdollinen liittyminen on viisasta tehdä suotuisampien olosuhteiden aikana tai olisi pitänyt liittyä jo vuosikymmen sitten.

Päivän lehti

9.4.2020