fbpx
Uutiset

Avustusjärjestöt valmistautuvat aloittamaan työt Indonesian Sulawesilla - "Puhdas vesi on se kaikkein kiireellisin"

YK:n lastenjärjestö Unicef ja muut kansainväliset avustusjärjestöt ovat valmiina auttamaan Indonesian Sulawesin saarella, kertoo Suomen Unicefin tiedotuspäällikkö Kirsi Haru. Paikalliset viranomaiset johtavat pelastustöitä, mutta lisäavun tarve on jo tässä vaiheessa ilmeinen.

– Unicef toimii lähes kaikissa maissa, ja meillä on myös Indonesiassa pitkäjänteisiä ohjelmia. Normaalin toiminnan ohella Unicefilla on aina täysi hätäapuvalmius, kertoo Haru.

Ensimmäinen tehtävä on nyt löytää ihmiset raunioista, sekä eloonjääneet että kuolleet. Palun kaupungissa Sulawesilla pelastustoimet ovat käynnissä, mutta Donggalan alueella hieman pohjoisempana tilanne on epäselvempi.

– Edelleen on paikkoja, joihin yhteydet eivät toimi. Avustustoimet ovat vaikeita, koska myös tiet ovat poikki, toteaa Haru.

Rakennukset ovat Sulawesilla usein kevytrakenteisia, joten maanjäristyksen ja tsunamin aiheuttamat tuhot ovat suuria.

Kun eloonjääneet on löydetty, he tarvitsevat suojaa – ensi alkuun esimerkiksi telttoja – ja puhdasta vettä.

– Puhdas vesi on kriisitilanteissa se kaikkein kiireellisin.

Ensimmäiseksi ihmisille useimmiten pystytään tarjoamaan vedenpuhdistustabletteja, joita Unicefillakin on varastossa. Vesijärjestelmät pyritään korjaamaan mahdollisimman pian, mutta hätätapauksessa vettä kuljetetaan ensihätään esimerkiksi rekoilla.

Kriisitilanteissa monet lapset joutuvat eroon vanhemmistaan. Perheenjäsenten etsiminen ja perheiden yhdistäminen on yksi osa Unicefin tehtäväkenttää. Ruoka-apua taas järjestää muun muassa YK:n osana toimiva Maailman ruokaohjelma eli WFP (World Food Programme).

Alkuvaiheessa hätäapuun käytetään aiemmin kerättyjä varoja. Muiden muassa Unicef on kuitenkin jo aloittanut rahankeräyksen Indonesian maanjäristyksen ja tsunamin uhrien auttamiseksi.


Asiasanat

Menot