fbpx
Uutiset

Axl Smith -salakatselujutun tuomari tuomittiin sakkoihin: rikoksen uhreiksi joutuneiden nimiä lipsahti julkisuuteen

Valtio määrättiin maksamaan korvauksia uhreille.
Axl Smith -salakatselujuttua käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa alkuvuonna 2017. Juttu käsiteltiin suljetuin ovin, ja sen tuomio on jo lainvoimainen. Kuva: Mauri Ratilainen
Axl Smith -salakatselujuttua käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa alkuvuonna 2017. Juttu käsiteltiin suljetuin ovin, ja sen tuomio on jo lainvoimainen. Kuva: Mauri Ratilainen

Helsingin hovioikeus tuomitsi Helsingin käräjäoikeudessa työskentelevän tuomarin tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta sakkorangaistukseen.

Hovioikeus katsoi, että oikeudenmukainen seuraamus käräjätuomarin syyksi luetusta teosta oli 25 päiväsakon suuruinen sakkorangaistus. Summaksi tulee yhteensä 1 450 euroa.

Lisäksi valtio määrättiin maksamaan kaikille neljälle asianomistajalle korvausta kärsimyksestä vaaditut 1 000 euroa. Muut uhrit eivät olleet hakeneet korvauksia.

Nimet olivat jääneet näkyviin

Tuomio perustuu juontaja-muusikko Axl Smithin tuomioon salakatselusta. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Smithin vuonna 2017 ehdolliseen vankeuteen 30 salakatselusta, kahdesta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ja neljästä kunnianloukkauksesta.

Käräjätuomari oli puheenjohtajana määrännyt asianomistajien nimet ja muut tunnistetiedot salassa pidettäviksi, mutta seitsemän uhrin tiedot olivat jääneet näkyviin käräjäoikeuden tuomion kappaleeseen, joka oli toimitettu median edustajille.

Käräjäoikeus lähetti heti perään korjatun version ja kertoi tiedotteessaan, että nimiä oli jäänyt tietoteknisistä syistä tuomioon.

Osa uhreista teki nimien julkaisusta tutkintapyynnön poliisille.

Viime vuoden syyskuussa apulaisoikeuskansleri pyysi valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimiin syytteen nostamiseksi tuomaria vastaan.

Koska kyseessä oli tuomaria koskenut syyte, asia käsiteltiin ensimmäisenä oikeusasteena Helsingin hovioikeudessa.

Tuomiosta voi pyytää vielä valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Menot