fbpx
Uutiset

Ay-johtajat haluavat hävittäjävalmistajilta avoimuutta työllisyysvaikutuksista – "Kyllä eurooppalaista yhteistyötä pitäisi kasvattaa", linjaa yksi puheenjohtajista

Palkansaajakeskusjärjestöjen johtajat ymmärtävät kymmenen miljardin euron hävittäjähankkeen maanpuolustuksellisen tärkeyden. Hankkeessa kiinnostavat myös kolmen miljardin euron teollisen yhteistyön tuomat korkean teknologian työpaikat.
Ruotsalainen Gripen, yhteiseurooppalainen Eurofighter ja ranskalainen Rafale olivat esillä Kauhavan lentonäytöksessä viime elokuussa. Kuva: Tomi Kosonen
Ruotsalainen Gripen, yhteiseurooppalainen Eurofighter ja ranskalainen Rafale olivat esillä Kauhavan lentonäytöksessä viime elokuussa. Kuva: Tomi Kosonen / LM

Huhtikuun lopussa eli reilun viikon kuluttua jokainen viidestä hävittäjävalmistajasta jättää Suomelle lopullisen tarjouksensa Puolustusvoimien tulevasta hävittäjäjärjestelmästä.

Merkittävä osa hävittäjäratkaisua on kolmen miljardin euron teollisen yhteistyön kokonaisuus, jolla muun muassa taataan järjestelmän käytön itsenäisyys ja huoltovarmuus.

Ammattiyhdistysliike odottaa, että teollisen yhteistyön kautta Suomi saa merkittävästi lisää korkean teknologian työpaikkoja.

– Hävittäjähanke tulee, ja se on varmasti tarpeellinen. Suomi tarvitsee uskottavan puolustuksen, sanoo keskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola painottaa työllisyysvaikutuksia senkin jälkeen, kun varsinainen kauppa on ohi. Kuva: Markku Uhari
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola painottaa työllisyysvaikutuksia senkin jälkeen, kun varsinainen kauppa on ohi. Arkistokuva: Markku Uhari / LM

– Meille tärkeitä ovat työpaikat. Suomi on korkean osaamisen maa. Olisi tärkeä saada suomalaisille yrityksille laadukkaita ja pitkäaikaisia yhteistyösopimuksia hävittäjätoimittajien kanssa.

Palola toivoo, että lopullisista tarjouksista voisi kertoa julkista keskustelua varten ainakin ne seikat, jotka eivät ole ehdottomasti salassa pidettäviä, kuten teollisen yhteistyön työllisyysvaikutukset.

– Toivomme, että vaakakupissa painaa työllisyys, eikä vain sen ajan, kun hävittäjäkaupat vaikuttavat.

Hänelle ei kuitenkaan ole merkitystä, tuleeko hävittäjä EU-alueelta tai Yhdysvalloista. Ehdokkaista Eurofighter, Gripen ja Rafale ovat eurooppalaisia. F-35 ja Super Hornet ovat tarjolla Yhdysvalloista.

– Tärkein asia työllisyysvaikutusten ohella on, mikä on paras puolustukselle. Siinä luotan ammattilaisiin. Annetaan Puolustusvoimien ja poliitikkojen tehdä päätöksensä, Palola sanoo.

Fjäder liputtaa eurooppalaista puolustusteollisuuden yhteistyötä

Keskusjärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder pitää hävittäjäkaupan teollisen yhteistyön mahdollisuuksia olennaisina korkeakoulutettuja edustavalle keskusjärjestölle.

– Meillä on paljon ihmisiä bisneksessä, teollisuudessa, tutkimuksessa ja tuotekehityksessä.

Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin mukaan eurooppalaista puolustusvälineteollisuutta pitäisi kasvattaa. Tähän tarjoutuu tilaisuus, jos eurooppalainen hävittäjä on Suomen vertailun paras. Kuva: KIMMO BRANDT
Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin mukaan eurooppalaista puolustusvälineteollisuutta pitäisi kasvattaa. Tähän tarjoutuu tilaisuus, jos eurooppalainen hävittäjä on Suomen vertailun paras. Kuva: Kimmo Brandt / LM

Fjäderin mukaan päällimmäinen asia teollisessa yhteistyössä on huoltovarmuus. Kotimaisuusasteen on oltava mahdollisimman korkea.

– Tarvitaan erityyppistä ohjelmistoa, kyberturvallisuutta ja materiaaleja.

Akavan puheenjohtaja sanoo, että Suomen pitää hankkia paras hävittäjä.

– Jos loppusuoralla tarjousvertailussa amerikkalainen ja eurooppalainen ovat tasavertaisia, minusta silloin teollinen yhteistyö ratkaisee päätöksen, Fjäder sanoo.

– Kyllä eurooppalaista yhteistyötä pitäisi kasvattaa, jotta Eurooppaankin tulisi vahvempi puolustusteollisuus, hän linjaa.

Fjäderin mukaan eurooppalaisessa yhteistyössä Suomen puolustusteollisuudella olisi laajemmat mahdollisuudet kehittyä ja työllistää kuin amerikkalaisten suuryritysten kanssa.

Hän muistuttaa Kalifornian Piilaakson esimerkistä. Se on kasvanut amerikkalaisen puolustusteollisuuden teknologioiden pohjalle.

Myös Yhdysvallat on vaatinut eurooppalaisia ottamaan lisää vastuuta puolustuksestaan varsinkin ex-presidentti Donald Trumpin suulla.

Teollisella yhteistyöllä elvytysvaikutusta

Keskusjärjestö SAK:n johtaja Hannu Jouhki peräänkuuluttaa keskustelua hävittäjähankkeen elvytysmahdollisuuksista.

– Julkinen työllisyyskeskustelu on vinoutunut leikkauksiin, mikä näkyy käynnissä olevassa puoliväliriihessä. Elinkeinopolitiikassa pitäisi tuoda paremmin esille, mikä on HX-hankkeen teollisen yhteistyön työllisyystavoite, Jouhki sanoo.

Hänen mukaansa tarjoajien kannattaisi avata yleisölle, kuinka paljon ne työllistävät.

SAK odottaa ainakin merkittäviä teollisia yksiköitä Suomeen hävittäjäkauppojen mukana.

– Pitäisi puhua lukuisista korkean osaamisen teollisista työpaikoista: kokoonpano, huolto ja ylläpito, sanoo Jouhki.

Jouhkin mukaan ei ole merkitystä, mistä hävittäjävalmistaja tulee. Hän on kuitenkin pannut merkille Saabin perustaman teknologiakeskuksen ja Eurofighterin tarjouksen moottorivalmistuksesta.

Ammattiyhdistysjohtajien mukaan hävittäjävalmistajien edustajat ovat olleet heihin yhteydessä.

– Muutama, muttei kaikkia, Jouhki sanoo.

He ovat saaneet taustoitusta hankkeisiin liittyvistä seikoista muun muassa työllisyyden kannalta.

SAK:n kannalta selkeästi hyötyviä jäsenliittoja ovat Teollisuusliitto, Rakennusliitto ja Sähköliitto. STTK:n Palola mainitsee ammattiliitto Pron, joka kattaa teollisuuden toimihenkilöitä.

Puolustushallinto ei kommentoi, hävittäjävalmistajat saattavat kertoa

Teollinen yhteistyö ei ratkaise hävittäjäkauppaa. Puolustushallinto käsittelee sen niin sanotulla läpimenoperiaatteella.

Jos kolmen miljardin euron arvo täyttyy, hävittäjävalmistajan tarjous on käytettävissä suorituskykyarvioinnissa, joka ratkaisee Puolustusvoimien hävittäjäesityksen. Lopullisen valinnan sinetöi valtioneuvosto loppuvuodesta.

Hävittäjähankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen linjasi maanantaina blogissaan, että hävittäjävalmistajat voivat kertoa jotain enimmäkseen salaisista tarjouksistaan.

“On meidän vastuullinen ja vaativa tehtävämme tutkia tarjoajien tarjousten jokainen rivi ja sarake, ja tulkita tarvittaessa myös rivien välit. Me emme edelleenkään tule ottamaan kantaa tarjousten sisältöön kilpailun ollessa kesken, mutta tarjoajat voivat niin halutessaan kertoa jotain omista tarjouksistaan”, Puranen kirjoitti.

Teollinen yhteistyö voi olla yksi asioista, joita hävittäjävalmistajat painottavat lähiviikkoina viimeisen tarjouksen jättämisen jälkeen. LM-HäSa

Menot