fbpx
Uutiset

Ay-johtajat ihmettelevät hallituksen tiedonantoa: "Erikoista, mutta erikoistahan tämä on muutenkin"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti hallituksen työllisyyspolitiikan tiedonannosta torstaina iltapäivällä. Eduskunnassa siitä keskustellaan tiistaina ja äänestetään keskiviikkona.

Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan Sipilän hallituksen tiedonanto ja eduskunnan äänestys ensi viikolla eivät vaikuta siihen, miten työntekijäjärjestöt etenevät irtisanomislain vastustuksessaan.

Tiedonanto koskee hallituksen mukaan työllisyyspolitiikan isoa kuvaa, johon myös kiistelty irtisanomislaki kuuluu.

– Ei tuo pääministerin ulostulo hallituksen esitystä irtisanomislaista mihinkään muuttanut, ja sitä lakiesitystä me ammattiyhdistysliikkeenä vastustamme. Malinen toteaa.

Pron hallitus kokoontuu tiistaina päättämään liiton jatkotoimenpiteistä.

Malinen peilaa hallituksen nyt eduskunnalle annettavaa tiedonantoa tuleviin hallituksiin. .

– Jos tämä olisi yleisparlamentaarinen menettelytapa, niin sellainenhan pitäisi tehdä aina, kun uusi hallitus on kasattu ja hallitusohjelma on hyväksytty. Eli haettaisiin tuki yleisellä tasolla kaikkeen, eikä kukaan voisi enää sen jälkeen kommentoida niitä, hän ihmettelee.

Vastatoimena irtisanomislakiin ylityökielto jatkuu aloilla, joihin se on julistettu.


“Perusasia katosi hallitukselta”

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo odottavansa mielenkiinnolla, mikä on hallituksen kysymyksenasettelu eduskunnalle tiedonannossa.

– Kyseleekö ne, että onko niillä oikeus tehdä lakeja. Tuo lakiesitysoikeushan hallituksella on jo muutoinkin. Vai tuoko hallitus eduskunnalle vajavaisen lakiesityksen, josta eduskunnan pitää sanoa, että joo tämä on ihan hyvä, hän pohtii.

Paavola kuvaa tiedonantomenettelyä tässä tilanteessa hyvin erikoiseksi.

– Mutta hyvin erikoista tämähän on muutenkin, hän jatkaa.

Paavolan mukaan hallituksen piti alun perin pohtia, millä pienet mikrotyönantajat voivat ottaa työntekijöitä.

– Mutta siihen ei suinkaan paneuduttu, vaan siihen että miten ihminen voidaan irtisanoa helpoimmin. Perusasia hävisi hallitukselta tälläkin kertaa.

Superin hallitus kokoontuu seuraavan kerran ensi viikolla.

Super ja Tehy olivat syyskuun lopussa ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa vastatoimena irtisanomislaille.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen twiittasi perjantaina toimittaja Yrjö Raution kolumnin (HS 12.10), jossa todetaan että “Hallitus tuskin onnistuu nujertamaan ay-liikettä” ja että “Ymmärrettävä on ay-liikkeen näkemys, että työmarkkinoiden muutoksista on sovittava työmarkkinajärjestöjen kesken tai kolmikannassa, neuvotellen eikä sanellen”.

Menot