Kolumnit Uutiset

Ay-liike tekee pesäeroa demareihin

Demareilla on paljon muutakin tuskaa kuin vain vaalitappiokrapula.

Ammattiliitoissa voimistuu ajatus napanuoran katkaisemisesta demareihin. Puolueen naisaktiivit taas päivittelevät puolueen siirtymistä äijävaltaan. Neljällä tärkeimmällä johtopaikalla ei ole yhtään naista.

Jos SDP ei nyt ole nykytermein ilmaistuna rikki, niin ainakin puolue on aatteellisesti ja henkilökemioissa pahasti hajallaan.

Toimihenkilöjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola lausui ääneen sen, mitä liittojen johdossa mietitään laajemminkin: ay-liikkeen kytkös SDP:hen pitäisi katkaista.

Palola sai sanomisistaan rapaa silmilleen, mutta se ei miestä huolestuta.

STTK:ssa hänen ajatuksiaan ymmärretään paremmin. Toimihenkilöjärjestössä moni liputtaa porvaripuolueen nimeen. Jäsenistön onkin vaikea hyväksyä avointa sivustatukea demareille.

SAK:ssa tilanne on vähän toinen, mutta ajatus demarikytköksen katkaisemisesta elää sielläkin.

Ammattiyhdistysliikkeen pitäisi olla poliittisesti sitoutumaton. Nykyinen tilanne on epänormaali, ja puheet napanuoran katkaisemisesta ovat juuri nyt ajankohtaisia.

On isku vasten parlamentaarisen demokratian kasvoja, jos ay-liike yhtyy oppositiossa olevan SDP:n painostusjärjestöksi. Aineksia siihen on, kun yhteiskuntasopimuksesta neuvotellaan uudelleen.

1990-luvun lamassa ay-liike uhkasi hallitusta jopa yleislakolla, kun se ehdotti sisäistä devalvaatiota eli palkkojen alentamista. Pitää toki muistaa, että esitys lähti demarien riveistä, Kalevi Sorsan kynästä. Lakolla uhkaaminen ei siten ollut suora tuki demarien oppositiopolitiikalle.

Palola haluaa järjestönsä jäsenistön mahdollisimman yhtenäiseksi. Vahva demarikytkös on nykytilanteessa tavoitteelle haitaksi. Palolaa ei haittaa, että hän on itse SDP:n jäsen.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren mielestä äijävalta kostautuu puolueelle. Hänen kantaansa yhtyvät monet muutkin puolueen vaikuttajanaiset, kuten ex-puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Naisten pako puolueesta on tosiasia. Tilannetta ei ainakaan parantanut se, että eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittiin Antti Lindtman Urpilaisen sijaan.

Vainoharhainen heitto Urpilaisen paluuhaluista nuijanvarteen oli viimeinen pisara. Rinteelle löytyy vähän ymmärrystä demarinaisten keskuudessa.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic