fbpx
Uutiset

Ay-pomot lupaavat hallitukselle maltillista palkkaratkaisua, jos giljotiinikeinoista luovutaan

Palkansaajien keskusjärjestöjen puheenjohtajat, SAK:n Lauri Lyly, STTK:n Antti Palola ja Akavan Sture Fjäder, ovat valmiita etsimään vaihtoehtoista pakettia, jolla hallituksen tiistaina julkistamat yksipuoliset työn kustannusten leikkaamisen keinot voidaan ainakin osittain vaihtaa toisiin.

He lupaavat pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) vastineeksi ainakin maltillista palkkaratkaisua, jos hallitus luopuu pakottavasta lainsäädännöstä ja sopii työnkustannusten alentamiseen liittyvistä toimista yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Jos lähdetään tekemään isoa pakettia, ei pidä puhua pelkästään palvelussuhteen ehtojen leikkaamisesta viiden prosentin saavuttamiseksi, vaan olennainen osa kokonaispakettia ovat maltilliset palkkaratkaisut, joita olemme tehneet usean vuoden ajan ja jotka osaamme, Palola painottaa.

– Maltillinen palkkaratkaisu on paremmin saavutettavissa kuin nyt. Se on ilman muuta selvää. Nyt sen saavuttaminen olisi lähes mahdotonta, kun kuormat [pakottavan lainsäädännön uhka] ovat päällä. Tilanne on täysin toinen, jos ajatellaan, että kuormaa ei ole, Lyly jatkaa.

Lännen Media tapasi kolmikon SAK:n toimitalossa, jossa ay-johtajat kokoontuivat torstaina aamupäivällä.

Nyt useat ammattiliitot ovat korostaneet jopa välitöntä lakkovalmiuttaan ja ennen kaikkea sitä, että maltillinen palkkapolitiikka on vakavasti uhattuna, ellei hallitus ole valmis palaamaan sopimisen tielle.

Pääministeri Sipilä kertoi aiemmin aamulla Kesärannassa, että hän ei aio käynnistää kolmatta neuvottelukierrosta yhteiskuntasopimuksesta. Pääministeri ei kuitenkaan sulkenut porttia sovulta.

– Mielihyvin otan vastaan valmiin ehdotuksen, jossa on 5 prosentin kustannuskilpailukyvyn paraneminen keinoineen päivineen. Ilomielin otan vastaan ja kannustan siihen, että se tehtäisiin yhdessä sopimalla, Sipilä vastasi LM:n kysymykseen aiheesta.

Akavan Fjäder vaatii nyt työnantajien EK:ta yhteiseen neuvottelupöytään.

– Pitäisikö meidän kolmen ruveta nyt tekemään valmista paperia, jonka allekirjoitamme. Tarvitsemme siihen myös työnantajat mukaan. Meillä ei ole sopimuskumppania nyt. Kiikutammeko pääministerille valmiin luonnoksen, Fjäder ihmettelee.

– Sipilän pitää nyt polkaista prosessi pystyyn. Olemme siihen valmiita, Fjäder korostaa..

”Totta kai kertoo, että hallituksella on valmius katsella asioita uudestaan”

SAK:n Lyly pitää myönteisenä sitä, että pääministeri ei pidä hallituksen esittämiä keinoja kiveen hakattuina

– Kun hän on näin viestinyt, se totta kai kertoo, että hallituksella on jonkinlainen valmius katsella asioita uudestaan. Siitähän tämä kertoo, SAK:n puheenjohtaja sanoo.

Fjäder ja Lyly tulkitsevat, että Sipilä nimenomaan haluaa, että työmarkkinajärjestöt löytävät nyt sovun keinoista, jolloin lakonuhatkin väistyisivät.

– Tulkitsen sitä niin, että hallitus haki nyt 5 prosentin kilpailukykyhypyn pakottavalla lainsäädännöllä ja muilla päätöksillä. He haluavat, että teemme nyt sopimalla saman, koska tietenkin se on hallitukselle helpompi tie, jos he saavat sopimuksen, jossa on sama 5 prosenttia, Fjäder toteaa.

Lyly pitää neuvotteluiden aloittamista mahdollisena, kunhan työnantajat istuvat samaan pöytään.

– Työnantajat vaaditaan ehdottomasti mukaan. Käytännössä teemme eniten sopimuksia heidän kanssaan. En tiedä, mikä valmius työnantajapuolella on lähteä neuvottelupöytään tilanteessa, jossa asiat ovat heille niin sanotusti saletissa. Olisi myös kiva kuulla konkreettisesti, miten paljon hallituksen taholta on liikkumatilaa. Haemme aina neuvotellen ratkaisua, Lyly kertoo SAK:n olevan valmis jatkamaan sovun etsimistä.

– Työnantaja oli neuvotteluprosessin aikana hyvin passiivinen, mikä oli hyvin ymmärrettävää, kun tiistaina kuulimme, mitkä ovat hallituksen keinot. Vastapuoli odotti yhteiskuntasopimusneuvotteluissa, että aika kului umpeen, jotta he pääsisivät kuulemaan hallituksen korvaavat keinot, Palola huomauttaa.

Hänkin vaatii nyt EK:ta neuvottelupöytään.

 

Asiasanat

Menot