fbpx
Uutiset

Baijeri kulkee omia polkujaan Merkelin kiusaksi

Saksan liittokansleri Angela Merkel on ollut pakolaiskriisin puhjettua suurimmissa vaikeuksissa omiensa keskuudessa.

Kaikkein kovin haaste on tullut Merkelin CDU-puolueen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n suunnalta.

CSU:n puheenjohtaja on Horst Seehofer, joka on samalla Baijerin osavaltiohallituksen pääministeri. CSU eli kristillissosiaalinen unioni on hallinnut eteläsaksalaista Baijeria yksinvaltiaana vuosikymmenten ajan.

Seehofer ei ole saanut suustaan erikseen kysyttäessäkään vastausta siihen, haluaako CSU, että Merkelin kasvot liisteröidään vuoden 2017 liittopäivävaaleissa unionipuolueiden vaalijulisteisiin.

Yleisvaltakunnallisen CDU:n ja baijerilaisen CSU:n suhteet ovat olleet ennenkin kireät.

Erityisen hankala kumppani CDU:lle oli Franz Josef Strauss, joka toimi Baijerin johdossa 1960–80-luvuilla.

Strauss oli ulkoiselta olemukseltaan vauraan, oluesta pitävän baijerilaisen prototyyppi. Hän matkusteli maailman johtajien vieraaksi kuin valtiopäämies konsanaan.

VUONNA 1987 Strauss oli Moskovassa Neuvostoliiton presidentin Mihail Gorbatshovin vieraana. Isäntä kysyi Straussilta, oliko tämä ensimmäistä kertaa Neuvostoliitossa. ”Toista kertaa, mutta ensimmäisellä kerralla pääsin vain Stalingradiin saakka”, Strauss vastasi Die Weltin mukaan. Baijerilainen oli taistellut Wehrmachtin riveissä toisessa maailmansodassa.

Myös Straussin seuraajat ovat harjoittaneet Baijerin ”omaa ulkopolitiikkaa”, joka on saanut sapen kiehumaan Berliinin päättäjien keskuudessa.

Horst Seehoferkin on kuvauttanut mielellään itsensä maailman päättäjien vieressä. Kuukausi sitten Seehofer lensi Moskovaan presidentti Vladimir Putinin juttusille. Matka herätti kiukkua Saksassa, vaikka Seehofer itse väitti, että sillä oli liittohallituksen siunaus.

Niin tai näin, Baijerilla on myös Venäjän-politiikassaan erilainen painotus kuin Merkelin hallituksella. Kun virallinen Saksa on pitäytynyt tiukasti EU:n määräämissä pakotteissa, on Baijeri toivonut kaupankäynnin normalisoitumista.

KYSE EI OLE ihan vähäpätöisistä asioista. Yli puolet saksalaisista investoineissa Venäjällä on Baijerista. Yksin Moskovassa on edustettuna yli 800 baijerilaista firmaa.

Liittokansleri Merkeliä ei kuitenkaan Baijerin ”ulkopolitiikka” huoleta lähellekään samassa mitassa kuin pakolaisten vastaanotosta syntynyt kitka unionipuolueiden välillä.

Valtaosa Saksaan tulleista turvapaikanhakijoista on painanut jalkapohjansa ensimmäiseksi Baijerin maaperään. Samassa suhteessa myös kritiikki Merkelin avoimen sylin politiikkaa kohtaan on ollut kovaäänisintä Baijerissa.

CSU:n nimekkäät edustajat ovat esittäneet Saksaan tuleville pakolaisille päiväkiintiöitä Itävallan mallin mukaan. On puhuttu 300:n tai 600:n päiväkiintiöstä.

Jo syksyllä Seehofer uhkasi, että Baijerin osavaltio jättää Saksan perustuslakituomioistuimeen kanteen siitä, että tilanne Saksan rajoilla on kaaoksessa liittohallituksen politiikan vuoksi. Liittokanslerilta on pyydetty kirjeitse vastausta asiasta, mutta muuten ei uhkausta ole vielä pantu toimeen. LM–HÄSA

Menot