fbpx
Uutiset

Barack Obaman varapresidentti lähtee tavoittelemaan presidenttiehdokkuutta – Joe Bidenista tulisi vanhin Yhdysvaltain presidentiksi valittu

Joe Biden liittyi 19 muun demokraattipoliitikon joukkoon kilpailemaan puolueen presidenttiehdokkuudesta. Seuraavat presidentinvaalit pidetään Yhdysvalloissa vuonna 2020. Kuva: JIM LO SCALZO
Joe Biden liittyi 19 muun demokraattipoliitikon joukkoon kilpailemaan puolueen presidenttiehdokkuudesta. Seuraavat presidentinvaalit pidetään Yhdysvalloissa vuonna 2020. Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden lähtee tavoittelemaan demokraattien presidenttiehdokkuutta.

Yhdysvalloissa pidetään presidentinvaalit vuonna 2020.

– Taistelemme tämän kansakunnan sielusta, Biden sanoi torstaina julkistetussa kampanjavideossa Reutersin mukaan.

– Jos annamme Donald Trumpille kahdeksan vuotta Valkoisessa talossa, hän muuttaa tämän kansan luonteen ikuisesti ja perustavanlaatuisesti.

Presidentti Barack Obaman varapresidenttinä kaksi kautta toiminut Biden jättäytyi edellisista vaaleista vuonna 2016. Hänen poikansa Beau Biden oli juuri kuollut aivosyöpään 46-vuotiaana.

Biden, 76, liittyy 19 jo ehdokkuudestaan ilmoittaneen demokraatin joukkoon: heitä ovat muun muassa senaattorit Elizabeth Warren, Kamala Harris ja Bernie Sanders.

Biden on heistä selkeästi kokenein poliitikko. Häntä pidetään puolueessaan keskilinjan miehenä ja pystyvänä houkuttelemaan taakseen valkoisia työnväenluokan äänestäjiä, joiden ääniä meni viimeksi Trumpille.

Vuosikymmeniä Delawaren senaattorina toiminut Biden pyrki presidenttiehdokkaaksi vuonna 1988 ja uudestaan kaksikymmentä vuotta myöhemmin vuonna 2008.

Jos Biden voittaa vaalit, hänestä tulisi vanhin Yhdysvaltain presidentiksi valittu ihminen.

Tänä keväänä Biden pyysi anteeksi sitä, että hän on pyrkinyt koskemaan ja suutelemaan tuntemattomia poliittisissa tilaisuuksissa. Useat naiset sanoivat julkisuudessa, että Bidenin pitkäaikainen tapa oli ollut heistä epämiellyttävää.

Biden kuuluu puolueessaan Trumpin näkyvimpiin arvostelijoihin. Viime vuonna hän sanoi, että “hakkaisi täysin” Trumpin tämän naispuheiden vuoksi, jos he olisivat yhä yläkoulussa.

Trump vastasi Bidenille Twitterille kutsuen tätä “Hullu Joe Bideniksi”. Trump myös väitti Twitterissä, että Biden “kaatuisi pian ja kovaa, itkien koko ajan”, jos he tappelisivat.

Menot