fbpx
Uutiset

BBC: EU:n Tusk antaisi vuoden lisäaikaa brexitille

Mikäli Britannian konservatiivien ja työväenpuolueen neuvottelut brexitistä epäonnistuvat, EU-ero viivästyy "todennäköisesti pitkälle".
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk antaisi brexitille vuoden lisäaikaa. Kuva: PATRICK SEEGER
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk antaisi brexitille vuoden lisäaikaa. Kuva: PATRICK SEEGER

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ehdottaa Britannialle vuoden pituista “joustavaa” jatkoaikaa brexitille, kertoi johtava EU-lähde BBC:lle.

Tuskin suunnitelman mukaan Britannia voisi lähteä EU:sta jo aiemminkin, mikäli parlamentti hyväksyy pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman sopimuksen. Ensi viikolla huippukokouksen pitävien EU-johtajien olisi kuitenkin hyväksyttävä tämä.

Britannian konservatiivien ja opposition työväenpuolueen on määrä jatkaa brexit-neuvotteluja myöhemmin.

Oikeusministeri Geoffrey Cox kertoi BBC:lle, että mikäli neuvottelut epäonnistuvat, brexit viivästyy “todennäköisesti pitkälle”.

Britannian pitäisi erota EU:sta ensi viikon perjantaina, koska parlamentti ei ole hyväksynyt Mayn sopimusta.

Pääministerin toimiston mukaan neuvottelut Mayn konservatiivien ja työväenpuolueen kanssa olivat olleet “tuottoisia” ja ne jatkuvat perjantaina.

Sopimukseton ero yritetään välttää

Mayn mukaan brexitin viivästyttäminen lisää on tarpeen, jotta Britannia voisi välttää sopimuksettoman eron. Sopimukseton ero toisi sekä EU:n että brittiparlamentaarikkojen mukaan monia ongelmia liike-elämälle ja satamille.

Parlamentin jäsenet haluavat kuitenkin viivästyksen olevan mahdollisimman lyhyt.

Tämän toteuttaakseen Mayn ja työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin pitäisi saada aikaan sopimus, jota ehdottaa parlamentille ennen 10. huhtikuuta pidettävää EU:n huippukokousta. Kokouksessa EU päättää lisäajan antamisesta Britannialle.

Mikäli sopimusta ei synny, parlamentti saa päättää, miten edetä.

Cox sanoi BBC:lle, että eräs vaihtoehto olisi hyväksyä mikä tahansa viivästys minkä EU tarjoaa. Kyseessä olisi todennäköisesti “pitempi aika kuin vain muutama viikko tai kuukausi”.

EU-johtajat ovat erimielisiä siitä, minkälaista brexitin viivästymistä briteille tulisi tarjota – jos minkäänlaista.

EU on aiemmin ilmoittanut, että Britannian pitää päättää 12. huhtikuuta mennessä, asettaako se ehdokkaita toukokuussa pidettäviin EU:n parlamenttivaaleihin. Ilman tätä brexitin pitkittäminen lisää olisi mahdotonta.

Menot