Uutiset

BBC: Theresa May varoitti Venäjää jatkotoimista

La Malbaie
10.06.2018, 09:39

Talous

G7-ryhmä koventaa otteitaan Venäjää vastaan, jos se jatkaa sekaantumistaan muiden maiden sisäisiin asioihin, sanoi Britannian pääministeri Theresa May Kanadassa BBC:n mukaan.
May sanoi, että länsimaat lähettävät ”selkeän viestin, ettei tällaista vahingollista toimintaa hyväksytä koskaan”. BBC:n mukaan hän pyrki kokouksessa vahvistamaan yhteistä rintamaa Venäjää vastaan.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Trump ei ollut samalla linjalla. Hän toisti lauantaina, että Venäjä pitäisi saada ryhmään takaisin ja G8 olisi parempi kuin G7.
– Mielestäni se olisi hyväksi Venäjälle, Yhdysvalloille ja kaikille nykyisen G7:n maille.
Venäjä jätettiin ryhmän ulkopuolelle, kun se valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta. Muut G7-maat eivät edes harkitse Venäjän ottamista takaisin.
– Jotta voitaisiin käydä keskusteluita Venäjän tulevaisuudesta tämän ryhmän suhteen, heidän olisi muutettava toimintatapojaan, May sanoi.

USA ei hyväksykään G7-lausuntoa

Trumpin mukaan Yhdysvallat ei hyväksy G7-maiden yhteislausuntoa. Trump ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Kanadan pääministeri Justin Trudeau oli kertonut johtavien teollisuusmaiden G7-kokouksen päätteeksi maiden sopineen yhteisestä lausunnosta.
Trudeau kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa, jossa hän myös muun muassa kritisoi Yhdysvaltain asettamia tuontitulleja. Trudeau kertoi varoittaneensa Trumpia siitä, että Kanada on valmis asettamaan Yhdysvalloille vastatulleja, jotka astuvat voimaan 1. heinäkuuta.

”Valheellisia väitteitä”

Trump moitti lehdistötilaisuuden jälkeen Trudeauta ”hyvin epärehelliseksi ja heikoksi”. Trump syytti Twitterissä Trudeauta valheellisista väitteistä tiedotustilaisuudessaan ja Kanadaa valtavien tullimaksujen perimisestä yhdysvaltalaisilta viljelijöiltä, työntekijöiltä ja yhtiöiltä. Näistä syistä Trump sanoo kehottaneensa kokousedustajiaan olemaan hyväksymättä G7-maiden lausuntoa. Trump myös toisti uhkauksensa asettaa tullimaksuja Yhdysvaltoihin tuotaville autoille.
Trudeaun toimistosta kerrottiin Trumpin syytösten jälkeen, että Trudeau ei sanonut lehdistötilaisuudessa mitään, mitä hän ei olisi sanonut jo aiemmin sekä julkisesti että yksityisesti Trumpille.
Trump lähti G7-kokouksesta ennen muita johtajia. Hän lensi kohti Singaporea, jossa hänen on määrä tavata tiistaina Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.

Venäjää vaaditaan lopettamaan tukensa Syyrian hallinnolle

Yhdysvaltoja lukuun ottamatta kaikki muut G7-maat ovat edelleen kokouksessa laatimansa lausunnon takana. Lausunnossa luvataan muun muassa taistella protektionismia vastaan ja purkaa kaupan esteitä.
Lausunnossa on myös myönnytys Trumpille, sillä siinä luvataan uudistaa Maailman kauppajärjestö WTO:ta entistä oikeudenmukaisemmaksi. Trump on sanonut WTO:n olevan ”katastrofi” Yhdysvalloille.
Lausunnossa myös sitoudutaan varmistamaan, että Iran ei koskaan kehitä tai hanki ydinasetta, sekä vaaditaan Venäjää lopettamaan läntisten demokratioiden horjuttaminen.
– Kehotamme Venäjää lopettamaan demokraattisten järjestelmien horjuttamisen sekä tukensa Syyrian hallinnolle, lausunnossa sanotaan.
Lausunnossa myös tuomitaan Britannian Salisburyssa tehty hermomyrkkyisku ja pidetään hyvin todennäköisenä, että Venäjä on iskun takana.

https://www.bbc.com/news/uk-44427668
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1005586152076689408

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic