fbpx
Uutiset

Bellingcat: Myös toinen Skripalien myrkyttämisestä epäilty sai Putinilta Venäjän sankarin kunniamerkin

Nettiyhteisö Bellingcat kertoo, että myös toinen Skripalien myrkyttämisestä epäilty on saanut Venäjän presidentti Vladimir Putinilta Venäjän sankarin kunniamerkin vuonna 2014.

Kyseessä on epäilty, jonka sivusto nimesi maanantaina Aleksandr Mishkiniksi. Bellingcatin mukaan hän työskentelee sotilaslääkärinä Venäjän sotilastiedustelussa GRU:ssa.

BBC:n mukaan Kreml on kieltäytynyt kommentoimasta sivuston Mishkiniin liittyviä paljastuksia. Bellingcat tunnisti epäillyn hänet tuntevien ihmisten todistuksien ja passista otetun kopion avulla.

Bellingcatin perustaja Eliot Higgins ja tutkija Christo Grozev kertoivat toimittajille tiistaina, että Mishkin osallistui muun muassa peiteoperaatioihin Ukrainassa. Higgins ja Grozev kertoivat myös, että Mishkin osallistui sotilasoperaatioihin Itä-Ukrainassa vuonna 2014, jolloin hän myös sai sankarin kunniamerkin Putinilta.

Bellingcatin mukaan Mishkin syntyi Loygan kylässä Pohjois-Venäjällä 1979. Tutkijoiden mukaan GRU värväsi Mishkinin “jossain vaiheessa ennen vuotta 2003”. Mishkin muutti vuoden 2009 tienoilla Moskovaan, jossa hän sai peitenimen Alexander Petrov.

Sivusto on aiemmin kertonut, että myös toinen epäilty, Anatoli Tshepiga, on palkittu Venäjän sankarin kunniamerkillä vuonna 2014.

Entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin Britannian Salisburyssa maaliskuussa. Britannia on syyttänyt myrkyttämisestä Venäjää.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tyrmäsi viime viikolla väitteet Venäjän sekaantumisesta Skripalien myrkyttämiseen. Samassa yhteydessä hän haukkui Sergei Skripalia “paskiaiseksi ja isänmaan petturiksi”.

https://www.bbc.com/news/uk-45791378

Asiasanat

Menot