Uutiset

Bensaa säästellen maailman ympäri

John ja Helen Taylor kiersivät maapallon 24 tankillisella. Rauhallisuus on avain pieneen kulutukseen.

Maailman ympäri matkaamiseen ei tarvita kuin 78 päivää aikaa, 24 tankillista bensiiniä, tavallinen henkilöauto ja reilusti seikkailijan luonnetta.

Australiassa asuvat John ja Helen Taylor kiersivät maailman tämän vuoden alussa ja tekivät siinä sivussa taloudellisen ajon maailmanennätyksen. Englannista alkaneen ja sinne huhtikuussa päättyneen 25 maan ja neljän maanosan kautta kulkeneen matkan keskikulutukseksi mitattiin vain 4,5 litraa sadalla kilometrillä.

Se on erinomainen saavutus ottaen huomioon, että valmistajan ilmoitus ennätyskokeessa käytetyn Volkswagen Golfin kulutukseksi on tasan seitsemän litraa sadalla kilometrillä.

-Auto on täysin vakiovarusteinen, eikä siihen tehty mitään muutoksia. Auto kuitenkin kesti 28970 kilometriä ilman mitään ongelmia, John Taylor kertoo.

Rento kuski säästää selvää rahaa

-Bensiinin hinnan koko ajan noustessa on tärkeää osata ajaa taloudellisesti. Jokainen voisi säästää ainakin kymmenen prosenttia polttoainekuluissa ihan yksinkertaisin teoin ja silloin rahaa riittää kaikkeen muuhun. Olen laskenut, että säästän 2000 – 3000 dollaria vuodessa ajotavallani ja se raha käytetään koko perheen kesken, John Taylor sanoo.

-Tärkeintä on ajaa rauhallisesti ja ennakoida tilanteita, aggressiivinen ajaminen vain tuhlaa polttoainetta. Ajamisen pitäisi olla hauskaa. Jos liikenteessä tulee aggressiivinen olo on parempi pysäyttää auto ja rauhoittua kymmenen minuutin kävelylenkillä, John Taylor jatkaa.

Taylorit tekivät maailmanennätyksensä osana Shellin uuden bensiinin mainoskampanjaa. Ennätyksen jälkeen Taylorit ovat kiertäneet maailmaa Shellin laskuun opettamassa taloudellista ajotapaa. Keskiviikkona oli vuorossa suomalainen lehtimiesryhmä.

-Ajamme Tampereelta Helsinkiin. Tavoitteena on selvitä kuudella litralla sata kilometriä, mutta nyt jo näyttää siltä, että tulokset ovat paljon parempia, John Taylor kertoi Iittalassa, kun matkasta oli takana vasta yksi kolmasosa.

Tarkalla ajolla ennätystenkirjaan

Taylorien maailmankierto pääsee ensi vuoden Guinnessin ennätystenkirjaan taloudellisen ajamisen maailmanennätyksenä.

Taylorit eivät ole ensikertalaisia alalla, sillä molemmat ovat rikkoneet taloudellisen ajon ennätyksiä yksin ja yhdessä jo kohta 16 vuoden ajan. Mukaan talousajoon entinen jalkapallloilija lähti hetken mielijohteesta.

-Guinnessin ennätystenkirja päätti lopettaa Britannian ympäriajon nopeusennätysten julkaisemisen, joten Ford etsi kuljettajaa yrittämään uutta taloudellisen ajon ennätystä. Ilmoittauduin, pääsin ajamaan ja kisan jälkeen sain kuulla tehneeni kaikkien aikojen parhaan tuloksen, John Taylor muistelee.

Helen Taylor on puolestaan ajatunut lajin pariin puhtaasta ajamisen ilosta.

-Olen kotoisin köyhästä perheestä, jolla ei ollut koskaan autoa. Odotin vain että täyttäisin 18, saisin töitä ja pääsisin ajamaan, Helen kertoo.

Taylorien ennätystehtailu ei ole suinkaan loppumassa ja uusi yritys on jo suunnitteilla. Silloin Suomen kesään tällä vierailulla ihastuneet Taylorit aikovat ajaa myös Pohjoismaissa. Vielä Taylorit eivät kuitenkaan paljasta, minkä ennätyksen he haluavat rikkoa.

-Olen joutunut allekirjoittamaan vaitiolosopimuksen, mutta sen voin kertoa, että Suomi on mukana suunnitelmassa ja tänne tullaan vielä tämän vuoden puolella, John Taylor vihjaa. (HäSa)

Mainos