Uutiset

Bensavarkaan kuvan julkaisu toi huoltamoyrittäjälle tuomion – Facebook-päivitys loukkasi yksityiselämää

Käräjäoikeus määräsi kauppiaan ja huoltamon työntekijän sakkoihin, koska varkaan kuva ja nimi julkaistiin Facebookissa.
Miehen tekemä bensavarkaus tallentui valvontakameraan. Kuvaa ei olisi saanut jakaa nimen kanssa, päätti käräjäoikeus. Kuvituskuva: Tapio Tuomela, HäSa

Hyvinkään käräjäoikeus on tuominnut huoltoaseman kauppiaan ja yhden työntekijän sakkoihin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Tuomio tuli kuvasta, joka julkaistiin Hyvinkään Teboil Kehäkujan Facebook-profiilissa viime vuoden tammikuussa. Valvontakameran kuvassa näkyy tilanne, jossa mies anastaa polttoainetta. Julkaisussa mainittiin polttoainetta varastaneen henkilön nimi, jonka huoltoaseman henkilökunta oli saanut tietoonsa auton rekisterinumeron perusteella.

Julkaisua kehotettiin jakamaan eteenpäin, ja näin tehtiin ainakin 2331 kertaa.

Polttoainetta varastanut mies kertoi käräjillä, että hän oli saanut julkaisun johdosta julkista halveksuntaa sekä uhkaavia ja loukkaavia kommentteja.

 

Huoltoaseman tankkeihin oli kiinnitetty laput, joissa luki, että polttoainetta varastamalla henkilö antaa luvan julkaista kuvan itsestään Facebookissa.

Polttoaineen näpistäminen oli riidaton asia. Tämä ei käräjäoikeuden mukaan oikeuttanut kuvan ja miehen nimen julkaisuun sosiaalisessa mediassa. Polttoaineen anastaminen ei ole niin vakava rikos, että rikosepäilyn julkaiseminen olisi ollut perusteltua, oikeus perusteli.

 

Käräjäoikeuden mukaan julkaiseminen on aiheuttanut asianomaiselle halveksuntaa ja teko loukannut hänen yksityisyyden suojaansa.

Käräjäoikeus tuomitsi kauppiaan maksettavaksi 40 päiväsakon sakkorangaistuksen. Facebook-päivityksen tehneelle työntekijälle tuomittiin 30 päiväsakkoa. Lisäksi he joutuvat yhdessä maksamaan asianomistajalle 1500 euron korvauksen sekä oikeudenkäyntikulut.

Tuomio annettiin viime keskiviikkona. Tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Aamupostin mukaan huoltamoyrittäjä oli jo aiemmin kertonut julkisuudessa saaneensa tarpeekseen päivittäisistä polttoainevarkauksista.

Päivän lehti

28.2.2020