fbpx
Uutiset

Biden ja Clinton eri sarjassa

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) pitää maanantaina alkanutta Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin kaksipäiväistä Suomen-vierailua hyvänä ja tervetulleena asiana, mutta kiistää, että vierailulla olisi yhteyttä Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintoniin Suomen vierailujen peruuntumisiin

-Suomelle on tärkeää, että suhteet ovat kunnossa kaikkiin ilmansuuntiin. Oli huonoa onnea siinä, että Clinton joutui jättämään väliin Suomeen tulonsa ensin Islannista tulleen tuhkan ja sitten maailmanpoliittisen tilanteen takia.

Clinton on jo kahdesti on perunut Suomeen tulonsa. Tuhkapilven seasta Clinton ilmestyi viime vuoden huhtikuussa Naton ulkoministerikokoukseen Tallinnaan, mutta ei Helsinkiin. Myös viime heinäkuussa vierailu peruuntui, kun Clintonin piti tulla Demokratioiden yhteisön kokouksesta Puolasta Suomeen.

Stubb sanoo olleensa ulkoministeri Clintoniin useasti yhteydessä puhelimitse. Viimeksi Suomen ja Yhdysvaltain ulkoministeri tapasivat YK:n ihmisoikeusneuvostossa Genevessä helmikuun lopussa.

-Tärkeintä on, että keskusteluyhteys toimii. Siihen ei tarvita perinteisiä tapaamisia.


Vastausta noottiin odotetaan

Stubb vieraili äskettäin Viipurissa, Pietarissa ja Petroskoissa. Tavoitteena oli selvittää, missä määrin Venäjä pitää kiinni tiukoista rajoituksistaan maan myymisestä ulkomaalaisille lähellä Suomen rajaa.

-Saimme asiasta runsaasti lisäinformaatiota. Seuraavaksi odotamme Venäjän vastausta Suomen ulkoministeriön lähettämään noottiin. Sitä ei ole vielä tullut. Perusero on siinä, että Suomessa rahavyöhyke ulottuu 300 metristä 1,5 kilometriin, Venäjällä 50 kilometristä 300 kilometriin.

Stubb on mielellään esiintynyt parrasvaloissa kertoessaan, miten Suomi myönsi venäläisille viime vuonna 960 000 viisumia, mutta on ollut paljolti hiljaa siitä, miten vastavuoroisuus ei toimi Suomen viisumipolitiikassa.

Toisin kuin Venäjä, Suomi ei enää vaadi kutsua viisumia varten eikä Venäjä ei ole luopunut ulkomaalaisten rekisteröintipakosta. Valtaosa Suomen myöntämistä viisumeista on monikertaviisumeita. Suomalaisille Venäjä myöntää eniten kertaviisumeita.

Forssassa maanantaina Stubb kuittasi kysymyksen toteamalla, että Suomi toivoo Venäjä purkavan ylenpalttista byrokratiaansa.

-Paljon tärkeämpi asia Suomelle on EU:n ja Suomen välinen viisumivapaus, johon on kolme ehtoa. Ne ovat rekisteröintipakon lopettaminen, työlupien helpottaminen ja venäläisten biometriset passit.


Venäjän vastareaktio ei pelota

Stubb odottaa rauhallisin mielin Venäjän vastareaktiota, kun apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske päätti olla nostamatta syytettä Anton-pojan tapauksessa. Keväällä 2009 poika tuotiin Suomeen äitinsä luota Venäjältä diplomaattiauton tavaratilassa.

Stubb sanoo, ettei ole poliitikkojen asia puuttua tällaisiin asioihin.

-Suomessa on selkeä vallan kolmijako. Sen mukaan toimeenpanovallan ei tule sekaantua oikeuslaitoksen päätöksiin. Suomessa toimitaan oman maan lainsäädännön mukaisesti.

Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja Antti Pesonen väittää kokoomuksen toiminnan Nato-jäsenyyden ajamisessa lähetelevän maanpetosta. Hän viittaa Wikileaks-tietoihin, joiden mukaan Stubbin erikoisavustaja Jori Arvonen olisi luvannut Yhdysvaltain suurlähetystössä Suomen liittyvän Natoon, mikäli kokoomus voittaa vaalit.

Stubb on pitänyt Wikileaks-vuotoja vastenmielisenä ilmiönä eikä ole halunnut niitä kommentoida. Forssassa hän oli samoilla linjoilla.

-Kokoomuksen Nato-kanta on ollut selkeä monta vuotta. Nato-jäsenyys edistäisi Suomen kansainvälistä asemaa ja vaikutusvaltaa sekä lisäisi turvallisuutta. Niin kauan kuin kansalaisten enemmistö on Nato-jäsenyyttä vastaan, sitä on vaikea toteuttaa. Maanpetturuus on tässä yhteydessä erittäin vahva sana.

Stubb osallistui kokoomuksen kansanedustajaehdokkaan Sanni Grahn-Laasosen vaaliseminaariin. Grahn-Laasonen on Stubbin lehdistöavustaja, joka tällä hetkellä on vaalien takia virkavapaalla. (HäSa)

Menot