fbpx
Uutiset

Biden ja Trump kohtaavat jälleen vaaliväittelyssä – viime vaaleissa Trump käytti aseena Bill Clintonin ahdistelusyytöksiä, nyt vuorossa voi olla Bidenin pojan mustamaalaaminen

Vaikka toisesta vaaliväittelystä odotetaan hieman vähemmän kaoottista kuin ensimmäisestä, keinot voivat olla kovat. Vuonna 2016 Trump toi vaaliväittelyyn Bill Clintonia seksuaalisesta ahdistelusta tai häirinnästä syyttäneitä naisia.
Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden ja presidentti Donald Trump kuvattiin ensimmäisessä vaaliväittelyssä syyskuun lopussa. Kuva: epa08716004
Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden ja presidentti Donald Trump kuvattiin ensimmäisessä vaaliväittelyssä syyskuun lopussa. Kuva: epa08716004

Yhdysvaltain presidentti, republikaani Donald Trump ja demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden tapaavat toisessa vaaliväittelyssä Tennesseessä torstaina.

Ensimmäistä vaaliväittelyä syyskuun lopussa luonnehdittiin kaoottiseksi.

Etenkin Trump keskeytti väittelykumppaninsa toistuvasti, ja lopulta Biden puuskahti: “Voitko pitää suusi kiinni!”.

Mitä voidaan odottaa toisesta väittelystä?

Päälle puhumista ja keskeyttämistä tulee todennäköisesti vähemmän, koska toisen presidenttiehdokkaan mikki vaiennetaan, kun toinen vastaa kahden minuutin ajan kuhunkin puheenaiheeseen.

Väittelyn kuusi puheenaihetta on päätetty etukäteen: ne ovat koronaviruksen vastainen taistelu, amerikkalaiset perheet, rotu Amerikassa, ilmastonmuutos, kansallinen turvallisuus ja johtajuus.

Kustakin aiheesta väitellään vartin verran. Puheenjohtajana toimii tällä kertaa NBC News -kanavan Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Kristen Welker.

Asiakeskeisyys ei voittanut

Trumpin vaalivoittoa vuonna 2016 pidettiin yllätyksellisenä, koska mielipidekyselyt veikkasivat voittoa Hillary Clintonille. Voitto Trumpille tuli muun muassa kolmen vaaliväittelyn ansiosta.

Niissä Trump onnistui rummuttamaan voittoisia viestejään: maahanmuutto, kaupankäynti, Obamacare ja korruptio Washingtonissa.

Trumpilla oli myös oma populistinen taktiikkansa, joka ei ottanut huomioon, mikä ylipäänsä olisi mahdollista.

Hillary Clinton puolestaan pysytteli väittelyissä järkevänä ja ehdotti sellaista, minkä uskoi menevän läpi kongressissa, Politico kirjoittaa.

Clinton puhui esimerkiksi minimipalkan nostamisesta ja palkallisista perhevapaista. Trump sen sijaan pauhasi, että “työpaikat pakenevat maastamme”.

Vaaliväittelyissä Trump myös uhkasi vangita Clintonin.

Toisen väittelyn katsomoon Trump toi useita naisia, jotka olivat syyttäneet Clintonin puolisoa Bill Clintonia seksuaalisesta ahdistelusta tai häirinnästä.

Odotettavissa yllätysveto?

Mikä on Trumpin yllätysveto tällä kertaa?

Aiemmin Trump on yrittänyt asettaa Bidenin pojan Hunter Bidenin yhteydet Ukrainaan kyseenalaiseksi.

Tiistaina Trump vaati, että oikeusministeri William Barrin täytyisi aloittaa tutkinta Hunter Bidenistä.

Varmaa on se, että Bidenin ja Trumpin ensimmäistä väittelyä ei ole vaikea panna paremmaksi.

Esimerkiksi CNN:n politiikan toimittaja Dana Bash kuvasi ensimmäistä väittelyä tuoreeltaan “paskaksi”. Jopa Fox Newsin ankkuri Chris Wallace, joka toimi väittelyn puheenjohtajana ja jota kritisoitiin tehtävän hoidosta, pyöritteli päätään:

– En olisi pystynyt kuvittelemaan, että se menisi niin huonosti, Wallace sanoi.

Johtaja Larry Sabato Virginian yliopiston politiikkakeskuksesta on katsonut jokaisen tv-presidentinvaaliväittelyn vuodesta 1960.

– Tämä ei ollut vain pahin… Tämä oli katastrofi. Se oli hirveää. Pääosin, 75–80 prosenttia, se johtui Donald Trumpista. Ja laajempi osuus 20–25 prosentista johtui Chris Wallacesta, koska hän ei tehnyt työtään, Sabato analysoi tuoreeltaan The Guardian -lehdelle.

Sabaton mukaan Bidenkään ei onnistunut täysin.

Hän huomautti, että Bidenin ei olisi pitänyt kutsua Trumpia “pelleksi”.

– Emme ole tottuneet sellaiseen presidentinvaaliväittelyissä.

USA:n vaalit

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on ollut johdossa useimmissa valtakunnallisissa mielipidekyselyissä sitten vuoden alun.

Kannatus

51 %

Biden saisi näillä näkymin 51 prosenttia äänistä.

Hän on johtanut republikaanien ehdokasta, presidentti Donald Trumpia enimmillään kymmenen prosenttiyksikköä.

Trump saisi 42 prosenttia.

Yli 30 miljoonaa amerikkalaista on jo antanut vaaleissa äänensä. Edellisissä vaaleissa äänesti noin 129 miljoonaa amerikkalaista.

Vuosi 2016

Viime vaalien alla syksyllä 2016 Hillary Clinton johti Trumpia mielipidekyselyissä, mutta vain muutamalla prosenttiyksiköllä.

Mielipidekyselyt eivät antaneet viimeksi yhtä selkeää viestiä ehdokkaiden kannatuksesta kuin nyt.

Menot