fbpx
Uutiset Washington

Bidenin ja Putinin puhelinkokouksen tavoitteena vuoropuhelun ja diplomatian edistäminen

Maat ovat sopineet tapaavansa neuvottelussa Genevessä 10. tammikuuta.
Joe Biden ja Vladimir Putin pitivät edellisen puhelinkokouksen vajaa kuukausi sitten. Kuva: Mandel Ngan
Joe Biden ja Vladimir Putin pitivät edellisen puhelinkokouksen vajaa kuukausi sitten. Kuva: Mandel Ngan

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaina olevansa vakuuttunut, että tehokas vuoropuhelu Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä on mahdollista.

–  Olen vakuuttunut siitä, että voimme siirtyä eteenpäin ja luoda tehokkaan Venäjän ja Amerikan välisen vuoropuhelun, joka perustuu molemminpuoliseen kunnioitukseen ja kummankin maan kansallisten etujen huomioimiseen, Putin sanoi maailman johtajille suunnatussa loma-ajan viestissään.

Putin ennakoi viestissään myöhään torstaina pidettävää puhelinkokousta Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin kanssa. Suurvaltajohtajien asialistalla oli useita asioita, muun muassa maiden väliset diplomaattiset suhteet. Biden ja Putin pitivät edellisen puhelinkokouksen vajaa kuukausi sitten.

Kummankin maan edustajat ovat kertoneet, että aloite puhelinkokoukseen tuli Putinilta. Valkoinen talo kommentoi aiemmin, että Biden päätti suostua Putinin pyyntöön, koska pitää tärkeänä johtajien keskinäistä dialogia.

Ukrainan tilanne hiertänyt maiden välejä

Viime aikoina Venäjän ja Yhdysvaltojen välit ovat olleet jännittyneet Ukrainan tilanteen vuoksi. Venäjä on keskittänyt Ukrainan rajan läheisyyteen kymmeniätuhansia sotilasta, mikä on nostanut esiin pelkoja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Venäjä on kiistänyt hyökkäysaikeet.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi toimittajille, että Venäjä haluaa keskusteluissa ratkaista erimielisyytensä Yhdysvaltojen kanssa.

Yhdysvaltain hallinnon virkamies kertoi puolestaan toimittajille Bidenin sanoneen, että Yhdysvallat on valmis diplomatiaan ja eteenpäin vievään diplomaattiseen tiehen.

–  Mutta olemme myös valmiita vastaamaan, jos Venäjä etenee uudella hyökkäyksellä Ukrainaan, ja olemme edelleen erittäin huolissamme Venäjän joukoista lähellä Ukrainan rajaa, Biden aikoi sanoa virkamiehen mukaan.

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat ja Venäjä kertoivat, että ne neuvottelevat Sveitsin Genevessä 10. tammikuuta. Siinä kokouksessa pääaihe on kuitenkin ydinasesopimukset. Neuvottelut ovat osa strategista turvallisuuskeskustelua, joka alkoi Bidenin ja Putinin välillä kesäkuussa Genevessä.

Menot