Uutiset

Bileitä, edullista ruokaa ja pänttäämistä

Syksy tuo kaupunkiin muutakin kuin harmautta ja apeutta. Vaikka Hämeenlinnaa ei yleisesti pidetäkään erityisen vireänä opiskelijakaupunkina, näkyy korkeakoulujen lukuvuoden alku monessa paikassa.

Kaupungin yökerhoissa opiskelijoita himoitaan takaisin kaikkein palavimmin. Ravintola Metropolin ravintolatoimenjohtaja Sami Kuittinen nauraa olevansa niitä harvoja ihmisiä, jotka odottavat koulujen alkua.

– Ei kesäkään huono ole, kun on lomalaisia paljon, mutta syksyllä keskiviikkoisin ja muutenkin viikolla alkaa käydä enemmän ihmisiä.

Kuittisen mukaan hämeenlinnalaiset opiskelijat juhlivat siinä missä kollegansa suuremmissakin opiskelukaupungeissa. Eri oppilaitokset järjestävät bileitään Metropolissa harva se viikko.

Kassajono vaihtuu arkiasentoon

Kauppojen asiakaskunta kokee lukuvuoden alettua yhtäkkisen nuorennusleikkauksen. K-Supermarket Hämeensaaren kauppias Pekka Ahonen kertoo kesämökkiläisperheiden jäävän pois ja opiskelijoiden tulevan tilalle.

– Kyllä opiskelijoiden tulon huomaa niin katukuvassa kuin kassajonossakin. Asiakaskunta muuttuu arkiasentoon.

Opiskelijoiden tulo kaupunkiin lisää kaupoissa etenkin halpojen ja nopeiden elintarvikkeiden menekkiä. Opiskelijoiden perinteisiä suosikkeja lienevät tonnikala, makaroni ja nuudelit.

– Kyllä niiden menekki lisääntyy, mutta ei se mitään paniikkia aiheuta. Vaikka koulut alkavatkin, eivät hyllyt yhtäkkiä tyhjäksi humpsahda, Ahonen kertoo.

Ruuan lisäksi opiskelija-asuntoon kaivataan monenlaista taloustavaraa ja elektroniikkavempainta.

– Edullista mikroaaltouunia, pölynimuria, kahvin- ja vedenkeitintä menee syksyisin aika paljon, kertoo Anttilan Top Ten -osaston myyjä Tiina Mattinen.

Kirjoja ei haeta kaupasta

Vaikka voisi luulla, että opiskelija suuntaan ensimmäisenä koulun alettua kirjakauppaan, ei ainakaan Hämeenlinnan kirjakaupoissa korkeakoulujen lukukauden alku näy asiakasryntäyksenä.

– Jonkin verran opiskelijat kyselevät oppikirjoja tai koulutarvikkeita, mutta ei mitenkään suurissa määrin, myymäläpäällikkö Matti Ronkainen Suomalaisesta kirjakaupasta kertoo.

Toisin on asian laita kirjastossa. Kirjastonhoitaja Soile Parjasen mukaan hyllyt täyttyvät toukokuussa ja alkavat taas tyhjetä syyskuussa tasaiseen tahtiin.

– Monta kertaa kurssikirjojen metsästys on vähän epätoivoistakin. Monet käyvät läpi lähikuntienkin kirjastot, että saisivat tarvitsevansa kirjan jostain, Parjanen sanoo.

Liikuntaan löytyy kiinnostusta

Liikuntatoimen päällikkö Päivi Joenmäki kertoo, että hämeenlinnalaisilta opiskelijoilta löytyy kiinnostusta liikuntaankin.

– Uusille opiskelijoille järjestetyssä tilaisuudessa kyseltiin paljon kaupungin liikuntamahdollisuuksista.

Uimahallin esimies Jouko Heinilä kertoo opiskelijoiden tulon kaupunkiin näkyvän heillä jonkin verran, mutta ei erityisen paljon.

– Olisiko se sitten niin, että opiskelijoiden rahat on niin tiukalla, etteivät he niin hirveästi käy uimassa.

Hämeenlinnan tanssi- ja liikuntakeskuksessa syksy ei Jaana Korvakankaan mukaan poikkea juurikaan kesästä.

– Kyllä meillä opiskelijoita käy, mutta heitä on aina. Meillä on kesällä niin halvat hinnat, että opiskelijoita näkyy aika paljon. (HäSa)

Päivän lehti

12.8.2020