Uutiset

Bim! Tori, muutu taikanäyttämöksi!

Taikuri Esko Tuovinen päätti kesällä, että Suomen ensimmäinen taikafestivaali pidetään Hämeenlinnassa.

Torielämä pysähtyy hetkeksi Hämeenlinnan torilla tiistaiaamuna, kun kojujen vierellä seisova hämeenlinnalainen taikuri Esko Tuovinen loihtii sileännäköisen silkkihuivinipun kätköistä viinipullon.

Seuraavaksi hän plaraa korttipakkaa, ja sekoitetusta pakasta ilmestyy juuri se kortti, jota temppuun osallistunut vapaaehtoinen äsken sormeili.

Torimyynnin hidastuminen temppujen kokoiseksi toviksi on taikurista hyvä merkki. Tulevana lauantaina nimittäin samainen tori ja kolme keskustan ravintolaa täyttyy magiasta.

– Loistavaa! Lauantaina muu toiminta pysähtyy toivottavasti vielä paremmin, kun saadaan fakiiri paikalle.

Fakiiripa hyvinkin. Tuovinen keksi loppukesästä, että taika ansaitsisi oman festivaalin. Hän ryhtyi ajatuksesta tekoihin ja kysäisi kahdeksaa muuta taikuria kanssaan Hämeenlinnan keskustaan esiintymään.

Tuovinen ehti virua keuhkokuumeessakin, mutta teki silti ideastaan totta.

– Tarkoitus oli saada Suomen ensimmäiset taikafestarit nopeasti nimenomaan Hämeenlinnaan. Ilmassa oli viitteitä, että joku sellaiset kuitenkin kohta järjestäisi.

Alkajaisiksi suljetaan mies pussiin

Magic Event -tapahtuman budjetti on Tuovisen mukaan ”tosi snadi”. Päivän kestävä festivaali pykättiin kasaan nopeasti, mutta se ehti houkutella muutamia sponsoreita. Pienistä rahoista huolimatta tapahtumasta luvataan näyttävää.

Vai miten muuten voisi kuvailla avajaisia, joissa ensin niellään tulta ja sitten ripustetaan mies nosturinnokkaan kiedottuna vankienkuljetuskahleisiin, pakkopaitaan ja ilmatiiviiseen säkkiin?

– Hänen pitäisi tulla ulos sieltä neljässä minuutissa, Tuovinen toteaa tyynesti.

– Toistaiseksi fakiiri Tapanaisen Jari on onnistunut pääsemään pinteistä parissa minuutissa. Kerran hänet esimerkiksi upotettiin Äänekoskella kylmään Ämmänvirtaan nippusiteisiin ja ankkuriin kahlehdittuna.

Taikafestareilla taikurit luultavasti vaihtavat temppuja ja kuulumisia, mutta yleisö on tarkoitus saada lähinnä tuijottamaan suu auki. Eri alojen taikureilta on lupa odottaa muun muassa miekannielentää, korttien ja kyyhkysten kadottamista ja esiintaikomista ja niin edelleen. Omat taikansa on tarjolla myös lapsille.

– Lapsille taiottaessa tärkeintä ei ole temppu. Se on vain suoritus. Tärkeämpää on tarina, se, miten lapsi saadaan fiilikseen mukaan ja osalliseksi taikaan, Tuovinen kuvailee.

Jokainen temppu on muokattava omaksi

Avajaisnäytöksen jälkeen taikurit hajaantuvat ravintoloihin Birger, O’Maggie’s ja Hannibal. Joka paikassa on oma taikaisäntänsä ja neljä taikuria. Illan aikana taikurit kiertävät jonkin verran ravintolasta toiseen. Tarkoitus on jatkaa iltaa puolilleöin.

Illan idea on lähitaikuus. Joka loitsija kiertää lavaesityksensä lisäksi pöydissä.

Esko Tuovinen tunnustaa olevansa aivan hurahtanut taikuuteens. Hän oppi ensimmäisen korttitemppunsa jo lapsena. Sirkuskouluja ei ollut eikä saatavillani alan kirjallisuuttakaan, joten hän opiskeli itsekseen.

– Asiat oppii tekemällä. Yksin opetellessa peili on hyvä apu. Siitä näkee, mitä näkyy ja mitä ei.

Tuovinen painottaa, että opiskelipa jonkun toisen neuvojen avulla tai ei, jokaisesta tempusta on tehtävä oma.

– Esityksestä näkyy, jos se on vain kopioitu jostain.

Tuovinen tunnetaan Hämeenlinnassa paitsi taikurina, myös valokuvaajana. Hän on pitänyt näyttelyitä ja kuvannut esimerkiksi Hämeen Sanomiin. Onko taika viemässä voiton?

– Välillä se käy mielessä, kun ihmiset pysäyttelevät kadulla ja pyytävät heittämään korttitempun. Toistaiseksi kaksi ammattia on kulkenut mukana hyvin, kuvaaja-taikuri virnistää.

Kaikkea yhdeksänkään taikuria ei onnistu loihtimaan. Taikatalkooväkeä tarvitaan vielä esimerkiksi lipunmyyntiin. Innokkaat voivat ilmoittautua Esko Tuoviselle numeroon 040-5422735. (HäSa)

Magic Event -taikafestivaalin avajaiset Hämeenlinnan torilla lauantaina 14.10. kello 19.30. Esitykset ravintola Birgerissä, O’Maggie’sissa ja Hannibalissa kello 21. Lasten taikaesitys Lyseon liikuntasalissa kello 12-13.

Lisätietoja internetosoitteessa www.taikaduu.com

Lapsille taiottaessa tärkeintä ei ole temppu. Se on vain suoritus. Tärkeämpää on tarina.

taikuri Esko Tuovinen

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic