Uutiset

Biohajoavat jätepussit eivät kelpaa biojätteeksi

Sitkeät biojätepussit haittaavat Hämeenlinnan Karanojalla toimivan bioviinatehtaan toimintaa. Sen takia erilliskerättävät biojätteet pitää pakata paperipussiin tai vanhaan sanomalehteen. Muovikassi on toiseksi paras biojätepakkaus.

Karanojalla otettiin keväällä käyttöön ST1-polttoaineyhtiön viinatehdas, joka tekee biojätteestä etanolia autojen polttoaineeksi. Biojätteet jauhetaan prosessin alussa pieniksi, mutta sitkeät ja venyvät biohajoavat jätepussit tukkivat murskauslaitteiston. Niitä kulkeutuu myös pitemmälle prosessiin tukkimaan paikkoja. Paperiset ja muoviset pakkaukset saadaan pois prosessista ja poltetaan lämpöenergiaksi.

Biohajoavia pusseja voi edelleen käyttää seka- ja kuivajätteen pakkaamiseen.

ST1:n Biofuels-yhtiön toimitusjohtaja Mika Aho sanoo, että kova tai leikkautuva pakkausmateriaali saadaan poistettua prosessista.

-En osaa sanoa, paljonko ihmiset käyttävät biohajoavia pusseja biojätteen pakkauksina, mutta paljon töitä ne teettävät laitoksemme hoitajilla.


Paperi ei haittaa prosessia

Bioviinatehdas on Etelä-Hämeen ja Pohjois-Uudenmaan alueella toimivan Kiertokapula-jäteyhtiön yhteistyökumppani. Kiertokapula kerää ja käsittelee noin 330 000 ihmisen jätteet. Kiertokapulan nettisivulla kerrotaan biohajoavien pussien ongelmasta ja annetaan ohjeita jätteiden lajitteluun.

Kiertokapulan ohjeen mukaan esimerkiksi pehmytpaperit kuten käsipyyhkeet, lautasliinat ja nenäliinat pitää laittaa kuiva- tai sekajätteisiin.

Mika Aho ei tätä ohjetta ymmärrä.

-Työtoverit katselivat minua oudosti, kun kysyin, eikö papereita voi laittaa biojätteisiin, hän naurahtaa. Paperi liukenee prosessissa haitattomaksi ja sen sisältämästä selluloosasta syntyy tippa viinaa.


Kakkaa ei haluta viinatehtaaseen

Lemmikkien ulosteet, niiden häkkien siivousjätteet, multa ja haravointijätteet eivät sovellu viinatehtaan raaka-aineiksi. Siksi ne on pantava sekajätteeseen. Puutarhajätteet voi viedä Karanojalle erilliskeräyksiin.

Aiemmin Kiertokapula teki biojätteestä multaa kompostointilaitoksessaan. Laitos vetelee nyt viimeisiään ja siellä kompostoidaan enää pieni osa yhtiön toimialueelta kertyvästä biojätteestä. Kompostointiprosessissa biohajoavat pussit maatuivat. (HäSa)