Uutiset

Biokomposiitti haastaa lastulevyn

Biokomposiitti haastaa lastulevyn kalusteiden valmistusmateriaalina.

VTT:n tutkijat ovat kehittäneet luonnonkuitulujitteista ja muovipolymeereistä keittiökalusteiden runkomateriaalin, joka vähentää materiaalin käyttöä 25-30 prosenttia ja hiilijalanjälkeä 35-45 prosenttia.

– Rungot ovat lähes kolmanneksen kevyempiä, koska niissä on enemmän ilmaa, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

– Myös valmistuksen hävikin määrä vähenee. Tämä on muutos, joka mullistaa sekä valmistustekniikan että suunnittelun.

Harlinin mukaan tulevaisuuden keittiöiden rungot valmistetaan muovituotannosta tuttujen ruiskuvalun tai suulakepuristuksen avulla. Tuloksena syntyy mittatarkka kappale, jota ei tarvitse leikata eikä porata. Ruuveille tarvittavat reiät ovat valmiina.

Lujempi kuin lastulevy

Biokomposiitin luonnonkuitulujitteena voidaan käyttää sahajauhoa, selluloosaa, pellavaa, hamppua tai turvetta. Uusi materiaali on selvästi lujempi kuin lastulevy ja kestää erinomaisesti kosteutta.

VTT on kehittänyt uutta materiaalia yhdessä Puustelli-keittiöiden kanssa.

Harlin uskoo, että uusi valmistustekniikka houkuttelee kalustealan yrityksiä, koska se leikkaa niiden tuotanto- ja rahtikustannuksia. Koneinvestointien takaisinmaksuaika on hänen mukaansa muutamia vuosia.

Puustellin keittiöissä käytetyt komposiitit ovat UPM:n valmistamia. Biokomposiitista valmistettujen kalusterunkojen kotimaisuusaste on noin 90 prosenttia. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic