Kolumnit Uutiset

Biologiset aikapommit leviävät ympäriinsä

Varokaa sairaita ihmisiä.

Käynnissä on aika vuodesta, jolloin influenssa-aallossa surffaavat virukset kiusaavat kansalaisia.

Kyse ei ole tavallisesta nenänturistelusta tai pikkuisen punervaisista vuotavista silmistä, vaan ärjystä infektiotaudista, joka voi kaataa kuumeisen ihmisen sängynpohjalle kärsimään pää- ja lihassäryistään.

Tässä vaiheessa kautta influenssarokotuksen ottaminen alkaa olla jo myöhäistä, sillä sen antama suoja alkaa tehota vasta kahden viikon kuluttua rokotuksesta ja kestää noin vuoden.

Vaikka rokotteesta saisikin suojan, se ei estä levittämästä tautia muihin. Oireetonta taudinkantajaa on mahdotonta tunnistaa silmämääräisesti.

Kotona opituilla käytöstavoilla on suora vaikutus taudinleviämiseen influenssakaudella.

Ranskalaiset poskipusut ja suomalainen löysän käden rutistelu eli kättely kannattaa jättää suosiolla väliin.

Nyrkkisääntö on, että 80 prosenttia taudinaiheuttajista leviää kontaktin kautta. Moni välttelee myös katsekontaktia.

Reipas yskäisy ja huutoaivastus ovat omaa luokkaansa, varsinaisia biologisia aikapommeja. Niiden tuloksena myrkky (lat. virus) leviää pilvenä sekunneissa useiden metrien säteellä.

Yskäisyn vauhti on keskimäärin 22 metriä sekunnissa. Aivastus on kovan luokan kontaminoija, kun kymmenettuhannet pisarat lähtevät kuin tykinsuusta yli 45 metrin sekuntivauhdilla.

Huoneilmaan päässeet virukset ovat iskukykyisiä useiden tuntien ajan, kun tupa on täynnä lisääntymistä edistäviä isäntäsoluja.

Taudit jylläävät siellä, missä on ihmisiä.

Arvatenkin moni sai oman tartuntansa jo viime vuoden vilkkaimpana päivänä jouluaaton aattona viime hetken muona- ja lahjushankinnoilla.

Prisman tuulikaapissa eräs herrasmies kovin kohteliaasti hinkuyskäisi koko keuhkojensa tilavuudelta vasten kasvojani. Suuta oli nähtävästi mahdotonta peittää köhähdyksen ajaksi, ettei ostoskärry karannut käsistä.

Kipeäksi sentään en tullut eikä kyytiä tuberkuloosiparantolaan ollut tarpeen tilata.

Vaatteita ei steriloitu polttamalla eikä toimittajaa taivutettu pakkoeristykseen suojapukuisten toppapäiden tutkittavaksi.

Sen sijaan naamani hankasin vanhan liiton käsisaippualla. Samoin silmälasit, jonka linsseihin oli välikohtauksesta jäänyt muistoksi aimo annos kuivuneita nöölitäpliä.

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic