fbpx
Uutiset

Biotalouden innovaatiot syntyvät ruukissa

Mitä kaikkea voidaan metsätöiden tähteenä syntyvästä puiden kuoriseoksesta tai vaikka oljista tehdä? Sitä tutkitaan Espoon Kivenlahteen perustetussa Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n Bioruukissa, joka on suurin biotalouden pilotointikeskus Pohjoismaissa.

Bioruukin ensimmäisessä osassa, uusiutuvan energian keskuksessa, aloitetaan tutkimustoiminta toden teolla nyt syyskuun alussa. Kahden vuoden päästä tutkimus laajenee biomassakeskukseen.

– Neljän vuoden aikana rakennamme nykyisen 8 000 neliön lisäksi uudisrakennuksen, joka täydentää kolmatta vaihetta eli vih­reän kemian keskusta ja silloin alueella on myös aurinkoenergiakeskus, kertoo VTT:n luonnonvara- ja ympäristöratkaisujen liiketoiminta-alueen johtaja Kari Larjava.

Larjava kertoo, että maailmalla on pilotteja, joissa tutkitaan jotakin biotalouden osa-aluetta. Bioruukissa on viiden vuoden päästä koko repertuaari.

BIORUUKKI ON VTT:n merkittävimpiä investointeja tällä vuosikymmenellä.

– Tähän mennessä on investoitu 10,5 miljoonaa euroa, se on kolmannes kokonaisinvestoinnista.

Biotalouden tutkimusta on tehty jo kauan VTT:n Otaniemen tiloissa Espoossa. Vanhat tilat jäivät Länsimetron rakentamisen alle ja oli tarvetta suuremmille. Bioruukkiin siirrettiin vanhaa kalustoa, mutta on hankittu myös aivan uutta. Edelleenkin biotalouden tutkimusta jatketaan myös Tampereella ja Jyväskylässä. Rajamäen tutkimus on tarkoitus siirtää vihreän kemian keskukseen.

Bioruukki sai aivan uutta virtaa, kun hallitus otti biotalouden kärkihankkeekseen. Hallituksen tavoitteena on kaksinkertaistaa biotalouden osuus kansantaloudesta nykyisestä 10 prosentista 20 prosenttiin. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) lupasi eilen Bioruukille lisää rahaa, määrä tarkentuu ensi viikon budjettiriihessä.

ENERGIA- JA METSÄYRITYKSET ja laitevalmistajat ovat alusta alkaen kehitystyössä ja innovaatiot saadaan nopeasti tuotantoon. Yrityksistä kolmannes on ulkomailta. Pääosa on Euroopasta, mutta myös Australiasta, Etelä-Koreasta ja Yhdysvalloista on kumppaneita.

Jos biomassa ennen poltettiin energiaksi, nyt se jalostetaan. Bioruukissa tutkitaan, miten tuotteita valmistetaan entistä edullisemmin. Bioruukin käyttöpäällikkö Ilkka Hiltunen kertoo, että biomassasta kaasutettavalla tuotekaasulla pystytään sellutehtaissa korvaamaan öljy ja voimalaitoksissa hiili. Biomassan kaasuttamisessa Suomi on maailman kärkeä.

– PVO:n Vaskiluodon voimalassa Vaasassa on maailman suurin biomassan kaasutin.

– NYT BIORUUKISSA kehitetään kaasutusprosessia, jolla metsätähteestä tuotetaan kustannustehokkaasti uusiutuvia polttonesteitä tai kemikaaleja. Tulevassa aurinkoenergiakeskuksessa tutkitaan, miten aurinkoenergiaa voidaan varastoida biokemikaalien avulla.

Biomassasta syntyy myös tekstiilejä, muovia ja metalleja korvaavia materiaaleja.

Kaasutuksessa biomassa kuumennetaan 800-asteiseksi. Hiltunen esittelee toista hallia, jossa prosessin lämpötila on laskettu 500 asteeseen. Nopeassa pyrolyysissä biomassasta saadaan kaasun sijaan bioöljyä. Joensuussa on Suomen ensimmäinen bioöljylaitos.

Asiasanat

Menot